Opatření spojená s koronavirem zastihla šestadvacetiletého sportovce po všech stranách. V Lukově, kde bydlí, provozuje hospodu. Mimo to pořádá vystoupení pro děti.

Najednou má více času na sportování. Čabala opanoval loňský ročník ZBP. Moc nevěří, že by letos svůj triumf zopakoval. „Myslím si, že všechno odstartuje až v září se začátkem školního roku. Pokud budou v létě menší závody, je otázkou, zdali se jich lidé budou chtít zúčastnit,“ říká člen oddílu Rabbits Znojmo.

Jiří Beroun si užívá roli asistenta kouče u znojemských Orlů. Foto: Deník/Dalibor Krutiš
Než opustit Znojmo, radši půjdu dělat něco jiného, říká jubilant Beroun

MÍSTA BEZ LIDÍ

Spolu s ostatními běžci z klubu stále trénuje, nyní individuálně. Hlavní výhodu spatřuje v místě svého bydliště v srdci Národního parku Podyjí.

I když vláda od pátku zrušila zákaz vycházení a povolila pohyb větších skupin osob, Čabala se snaží i nadále opatření dodržovat. „Když si usmyslím, tak běžím kamkoliv a člověka nepotkám, když nebudu chtít. Znám tady svá místa,“ ujišťuje.

V rámci Znojemského běžeckého poháru soupeří o první příčky nejčastěji s kamarádem, Brňanem Lukášem Souralem. Sportovec z Lukova, jemuž přátelé přezdívají Čabík, zůstává se Souralem v kontaktu i době koronavirové pandemie. „Snaží se vyběhnout do parku, ale má to složitější. Nedokážu si představit, že mám rodinu s dětmi v bytě a ještě mám jít běhat,“ krčí Čabala rameny.

Letošní ročník májové vyjížďky bude jiný. Znojemští cyklisté pojedou symbolické jízdy samostatně.
Májová vyjížďka poprvé jinak. Cyklisté pojedou samostatně

Žádné z internetových výzev, jež po dobu karantény probíhaly na internetu či sociálních sítích, se nezúčastnil. „Spíše jsem to pozoroval,“ líčí lukovský sportovec. V hlavě se mu přesto zrodil prozatím nerealizovaný nápad na virtuální závod v jeho rodné obci. „Jelikož v Lukově se také běhá jeden ze závodů v rámci ZBP, tak jsem uvažoval, že by lidé oběhli kolečko a zveřejnili čas, za kolik ho uběhli. Ale prozatím tomu nechávám volný průběh,“ prozrazuje.

STO KILOMETRŮ

Za dobu trvání karantény naběhal po cestách Podyjí kolem čtyř stovek kilometrů. „Dodržuji sto kilometrů za týden. Před vypuknutím krize jsem byl na soustředění na Mallorce, kde jsem uběhl za týden dvě stě kilometrů. S tím, jak bylo před sezonou, jsem si říkal, že na závody budu v rámci tréninku běhat polovinu toho, co ve Španělsku. Pak přišla omezení a závody byly rušeny,“ uzavírá Čabala.

Fotbalisté Zbrojovky se po pauze seznamovali s míčem.
Přihrávky, střelba, běh, stále dokola. Nebaví mě to, přiznává stoper Dreksa