Základní skupiny se odehrávaly již od sobotních dopoledních hodin na devíti volejbalových hřištích a pro diváky bylo připraveno i mnoho doprovodného programu. „Oproti minulému ročníku se přihlásilo do mužské kategorie o tři mužstva více, tedy sedmatřicet. U žen přibylo dokonce deset šestic a počet tak čítal jednačtyřicet družstev," prozradil hlavní organizátor volejbalové akce Jiří Bílek, který ji před časem převzal po svém otci Bohumíru Bílkovi. Ten stále s organizací pomáhá.

Ze základních skupin se vždy dvojice nejlépe postavených týmů mužů i žen probojovala do nedělního tříčlenného osmifinále, kde pouze první celky postupovalo do již vyřazovacího play off. Oproti předchozím zápasům ve skupině, kde se hrálo vždy pouze na dva sety a vzniknout tak mohla i remíza, se již hrálo pouze na dva vítězné sety a duely se tak protahovaly. Do čtvrtfinále se jako první probojovaly hráčky týmu s návzem Jágrmistryně, jejichž kostrou týmu byly volejbalistky znojemského týmu Pegas v čele s hrající trenérkou Martinou Blažkovou.

pořadí
Muži: 1. Zdarec, 2. Predátoři, 3. Mrzáci, 4. Advangers
Nejlepší hráč – Jakub Salon

Ženy: 1. Odevšad, 2. Jiná dimenze, 3. Tichý vánek, 4. Navoněné bídy
Nejlepší hráčka – Veronika Nálevková

Čtvrtfinálový zápas byl ale pro ně posledním v turnaji, když po hladké prohře 0:2 na sety nestačily na pozdější vítězky ženské kategorie, mužstvo Odevšad. „Soupeřky to hrály zkušeně na místa, kde jsme měly menší hráčky a to rozhodlo. Na druhou stranu s touto partou jsme takového výsledku zde dosáhly poprvé, takže převládá zcela určitě spokojenost," zhodnotila počínání Blažková, jež v ligové sezoně povede Znojmo-Přímětice za obhajobou titulu v krajském přeboru.

V semifinále ženské kategorie tým Odevšad odsoudil pouze k vítěznému boji o bronz mužstvo Tichý vánek v sestavě i s českou Miss Earth 2012 Terezou Fajksovou. Druhými finalistkami se pak staly hráčky Jiné dimenze a ani ty nedokázaly zastavit skvěle hrající mužstvo Odevšad, jež vítězstvím získalo výhru dvanáct tisíc korun.

Nejlepší hráčkou pak byla vyhlášena z týmu mistryň Veronika Nálevková. „Náš tým se stvořil prakticky na poslední chvíli takže je to pro nás úspěch. Jen mě trochu mrzí, že jsme si nezahrály ve finále proti týmu, který jsme vyřadily již v semifinále. S hráčkami toho mužstva se velmi dobře známe," podotkla za vítězky Ivana Cebáková.

V mužské části pavouku došlo na jeden velmi zajímavý zápas již ve čtvrtfinále, kde na sebe narazily týmy, jež si to v loňském ročníku rozdaly až při boji o bronz, přesněji Mrzáci a Krasokorčuliari. Tehdy se z bronzu radovali Krasokorčuliari, a tak měli soupeři o motivaci postaráno. Do semifinále postoupili právě Mrzáci společně s týmy Zdarec, Predátoři a Advangers.

Pouze boj o bronz si i po roce zopakovali Mrzáci. Ti vyzvali druhý poražený tým v semifinále Advangers a oproti 45. ročníku na bronz a výhru dva tisíce dosáhli. Ve finálovém zápase se tak utkali Predátoři a Zdarec. Pro titul a finanční odměnu dvanáct tisíc si nakonec došli hráči týmu Zdarec.

Nejlepším hráčem byl vyhlášen z jejich mužstva volejbalista Jakub Salon, smečař extraligového Ústí nad Labem a hráč se zkušenostmi z francouzkých mužstev Nantes, Cambrai, Nancy nebo lucemburského Strassenu. Reprezentoval také českou reprezentaci na univerziádě v Bangkoku v roce 2007.

V příštím roce se mohou volejbaloví nadšenci těšit na další, již 47. ročník.