Druhý červencový víkend si odbude první volejbalové klání. K vidění bude volejbal smíšených družstev a o čtrnáct dní později pak volejbalový turnaj mužů a žen. Počátek celého seriálu je stanoven na 12. až 13. července, kdy bude k vidění turnaj ve volejbalu týmů, ve kterých musí být minimálně dva muži a dvě ženy.

„Každoročně je stejně velký zájem. Sejde se nám evropská špička včetně několika reprezentantů. To je na tom to krásné, že opravdu kvalitní družstva se u nás mohou utkat s amatérskými týmy," uvedl jeden z hlavních organizátorů Martin Veselý.

První sobotní akce začíná již v devět hodin ráno. Na programu je odehrání všech utkání základní skupiny. Smíšená družstva budou závodit až na jedenácti kurtech u přehrady. V neděli v devět ráno bude zahájeno čtvrtfinále. Kolem šesté hodiny večer bude znám vítěz celého víkendu. Jedním z hlavních nepřátel Vranovského léta může být počasí. Několikrát překvapila pořadatele vichřice, jednou při vyhlašování závěrečných výsledků přišly i přívalové deště.

Druhá a závěrečná etapa Vranovského léta nastane o víkendu 26. a 27. července. K vidění bude volejbal mužů a žen, turnaj, který rok od roku nabývá na oblíbenosti. Představí se špičkoví hráči včetně ligových hráčů a reprezentantů. I v této části soutěže bude lákadlem finanční odměna za první místo. Pro ženy i muže je stejná, činí dvanáct tisíc korun.

„Na první akci smíšených družstvech se poslední roky hlásí přibližně šedesát týmů a na volejbal mužů a žen na devadesát celků. Letos počítáme přibližně se stejnou účastí," řekl Veselý.

Letos nečeká na účastníky nohejbalový turnaj, který organizátoři po dohodě s kempem zrušili. „Ve stejný termín se totiž v místě koná jiná akce a v kempu potřebují volné nohejbalové hřiště," zdůvodnil Veselý.

Nohejbal si tak svůj devátý ročník na Vranově neodbude. Přihlášky do prvního volejbalového turnaje mohou zájemci posílat do 7. července. Lze se ale dodatečně nahlásit i v den konání.

MARTIN SMEJKAL