První víkend si odbude stále prestižnější série sportovních klání Vranovské léto. K vidění bude například volejbal smíšených družstev, nohejbal dvojic i trojic nebo volejbalový turnaj mužů a žen. Počátek celého seriálu je stanoven již na tento víkend, kdy bude k vidění turnaj ve volejbalu týmů, ve kterých musí být minimálně dva muži a dvě ženy.

„Důležité je, že jsme při organizaci nenarazili na žádné problémy. Sejde se nám evropská špička včetně několika reprezentantů ve všech sportech. To je na tom to krásné, že opravdu kvalitní družstva se u nás mohou utkat s amatérskými týmy," uvedl jeden z hlavních organizátorů Martin Veselý.

Sobotní akce začíná již v devět hodin ráno. Na sobotním programu je odehrání všech utkání základní skupiny. Smíšená družstva budou závodit až na jedenácti kurtech u vranovské přehrady. V neděli v devět ráno bude zahájeno čtvrtfinále. Kolem šesté hodiny večer bude znám vítěz celého víkendu.

Druhý víkend v pořadí čeká všechny účastníky nohejbalový turnaj, a to dvojic a trojic. Vzhledem k faktu, že Česko je v mezinárodním měřítku v nohejbalu velice úspěšné a vranovský turnaj patří mezi nejprestižnější, se zúčastní mnoho špičkových světových závodníků. Nohejbal se na Vranově představí již poosmé.

Pro týmy, které vypadnou, se naskytne možnost soutěžit o Pohár Vranovského léta. Ten zajistí, aby všechna družstva odehrála dostatečný počet utkání.

Jedním z hlavních nepřátel Vranovského léta může být počasí. „Doufám, že se nám počasí vydaří. Kdyby ne, mohlo by to ohrozit celou akci stejně jako vloni. To bylo něco, minulý rok jsme museli kvůli vichřici dokonce zrušit nohejbal. Přívalové deště nás také několikrát potkaly. Jeden dokonce při vyhlašování výsledků na poslední akci. Snad se vše letos povede, lidé by si mohli akci užít díky slunci i jinak než jen sportovně. Prostředí vranovské přehrady je ideální," řekl druhý z hlavních organizátorů Jiří Bílek.

Začátek nohejbalu je plánován na osmou hodinu ranní. Až do devíti hodin večer budou zápolit tříčlenné týmy o hlavní výhru, kterou je 12 tisíc korun. V neděli bude na pořadu soutěž dvojic, kde bude hlavní cenou osm tisíc korun.

Závěrečná etapa Vranovského léta nastane o třetím víkendu celé akce. K vidění bude volejbal mužů a žen, turnaj, který rok od roku nabývá na oblíbenosti. Představí se špičkoví hráči včetně ligových hráčů a reprezentantů.

I v této části soutěže bude lákadlem vysoká finanční odměna za první místo. Pro ženy i muže je stejná, činí 12 tisíc korun.

„Na první akci smíšených družstvech se poslední roky hlásí přibližně šedesát týmů, na nohejbal až sto a na volejbal mužů a žen na devadesát celků. Letos počítáme přibližně se stejnou účastí," uzavřel Veselý.

VOJTĚCH POJER