I přesto zájem o tento sport neustále klesá. Trenér Martin Wirgler, který se trénování věnuje už třináct let, však nevěší hlavu.

Jak dlouho už se věnujete výchově mladých tenistů? Jak vůbec Tenisový klub Znojmo vypadal při vašem nástupu?
S trénováním jsem začal po vojně, to znamená v roce 1995. Zpočátku tu byla pouze kategorie dospělých. To byli hráči, kteří se mnou začínali. Postupně jsme vytvořili dětské kategorie.A teprve později i kategorii dorosteneckou.

Kolik kategorií tedy v současné době Tenisový klub Znojmo má a jaké to jsou?
Máme deset družstev v soutěži týmů. Jedná se o kategorii minitenisu, to jsou děti od šesti do sedmi let. Dále máme babytenis, ten je pro osmileté až devítileté, pak je žactvo. V této kategorii hrají hráči a hráčky ve věku deseti až dvanácti let. Pak je starší žactvo, dorost a nakonec dospělí.

Co řadíte mezi ty úplně nejvýraznější úspěchy, kterých jste dosáhli za třináct let vaší trenérské kariéry?
Poslední víkend v červnu se podařilo mladším žákům postoupit z ligy na Mistrovství České republiky v soutěži družstev. To proběhne teď, sedmnáctého července v Jihlavě. Sjede se tam dvanáct nejlepších týmů z celé České republiky. Hodláme tam bojovat o co nejlepší umístění.

Z kolika hráčů se jednotlivá družstva skládají?
V družstvu vždy hrají čtyři kluci a dvě holky. Hraje se celkem devět utkání, z toho šest dvouher a tři čtyřhry.

Menší sporty na Znojemsku mívají většinou problém se prosadit. Jaký je zájem o tenis?
Postupem času zájem o tenis neustále klesá. Myslím si, že je to právě proto, že ve Znojmě vznikla strašná spousta nových sportů, jako je například florbal. Hodně hráčů kvůli florbalu tenis zatratilo. Hodně populární je samozřejmě hokej. To je ale logické. Je tady větší tradice a hlavně mají lepší zázemí. Chtěl bych jen říct, že máme tři družstva, s dorostem čtyři, která hrají nejvyšší soutěže České republiky. Tedy znojemský tenisový klub má vysokou úroveň a obrovské úspěchy.

Jak se k vám děti, které mají zájem o tenis, mohou dostat? Musí splňovat nějaké předpoklady?
Na začátku května děláme nábory. Letos byly pro děti narozené v roce 2002 a 2003. Přišlo jich dvanáct. Pro ně pak nachystáme dvouměsíční kurz. Tam se zjistí jejich pohybové dispozice a nadání. Až potom se začneme bavit o opravdovém tenisu. Musí to děti bavit. Jinak to nemá smysl. Pokud tento kurz některé dítě nezaujme, nebo se zjistí, že je ještě moc malé a nezvládá tu zátěž, musí si rok počkat.

Když už se rodiče rozhodnou dítě v tenisu podporovat, s jakými investicemi musí počítat?
Nejprve musí rodiče zaplatit dvouměsíční kurz, kde se pozná, jestli dítě má pro tenis předpoklady, nebo nemá. Ten stojí dva tisíce dvě stě korun. Dále musí rodiče počítat zhruba s tisícikorunou měsíčně. Záleží na kategorii, ve které jejich syn nebo dcera hraje. U menších hráčů výplety nepraskají tak často, jako u těch starších. Výplet není zrovna levná záležitost. Dále se platí tréninky, a největší problém je asi v zimě, kdy musíme platit halu. Ale tenis za ty investice rozhodně stojí.

Jaký je váš největší tenisový úspěch?
Za vrchol považuji probojování se na Mistrovství České republiky. Ať už je to můj postup v hráčské kariéře, nebo postup jako trenéra letos s mladšími žáky.