Po poslední sezoně se kádr velmi obměnil. V té byli florbalisté Znojma vyřazeni ve čtvrtfinále týmem Královských Vinohradů, pozdějším vítězem ligy a aktuálně klubem s extraligovou příslušností. V týmu není momentálně žádný brankář a talentovaní hráči, jako Josef Žižka nebo David Jedlička, budou trenéru Janu Šťástnikovi taktéž chybět. „Takhle je to po každé sezoně a mají to tak všude. My se ale nechceme dívat na jiné týmy, cíle jsou stejné a neměnné," uvedl trenér Šťástnik.

Se začátkem května odstartovala florbalistům neoblíbená část sezony – letní příprava. Hlavním trenérem zůstává pro pátou sezonu v první lize Jan Šťástnik, ale kádr doznal mnoha změn a do nové sezony tak Znojmo vstupuje omlazené a plné otazníků.

V rámci letní přípravy se hráči pohybují na atletickém ovále v Horním párku nebo v Gránicích. Přípravu jim zpříjemní také spinning, kruhový nebo vodní trénink. První blok přípravy skončí florbalistům koncem června, po čtrnáctidenním volnu rozjedou druhou fázi, ve které postupně přejdou k tréninkům s florbalkou v hale. Mužstvo bude v následující sezoně výrazně jiné, než ho mohli fanoušci vídat v loňské sezoně. Především v brankovišti bude mít Znojmo úplně nové tváře.

Brankář Michal Sekanina ukončil kariéru, druhý brankář Pavel Jurčík se vrátil po hostování zpět do Brna a dvojice Marek Čižmar – Radek Pechura odchází studovat vysokou školu mimo Znojmo. Obranné řady opustil talentovaný Josef Žižka, který odešel na hostování do extraligového Bulldogs Brno. Další obránce Jan Dokulil se rozhodl pokračovat již pouze za B-tým.

Ani útok nezůstal beze změny. Aktivní kariéru přerušil z důvodu přetrvávajících zdravotních problémů se zády junior roku 2013 David Jedlička. Už pouze v B-týmů budou působit útočníci Gabriel Miklík a Lukáš Bartůněk. Do mateřského JeMoBu Brno odchází zpět po hostování Viktor Spousta.

Nejistá je situace okolo hráče Jana Hanáka, který to má se studiem podobně jako Tomáš Herman. „Hanák i Herman se chystají na vysokou školu a doufám, že budou přijati do Brna. V tom případě jsme dohodnuti, že by pokračovali ve znojemském dresu. Pokud zvolí školu v jiném městě, opustí náš kádr i oni," podotkl trenér Šťastník.

Naopak v kariéře i nadále pokračuje dvojice zkušených matadorů, obránce Karel Virgl a útočník Petr Sláma. „Po uplynulé sezoně jsem se rozhodoval, zdá to mám vzhledem k mému věku ještě zapotřebí, ale nechtěl jsem kluky nechat ve štychu," prozradil obránce Karel Virgl.

Vedení klubu momentálně jedná s jedním novým brankářem a dalších pět nových hráčů s týmem trénuje, ale na jména si fanoušci musí nějakou dobu ještě počkat, protože jednání pokračují. „Myslím si, že to bude v nové sezoně opět kombinace dravého mládí se zkušenostmi a budeme mít cíle bojovat o špici tabulky. Věřím, že vedení přivede nějaké ty brankáře a budeme silným týmem," dodal obránce Jakub Martínek.

I letos se znojemští florbalisté účastní dvaadvacátého ročníku Czech Open.

MARTIN SMEJKAL