Stav série je vyrovnaný, na remíze v hledišti se pracuje. Brněnští florbalisté přivítají o víkendu ve dvou zápasech o udržení ve florbalové Superlize krajského rivala ze Znojma, kde tento sport zažívá divácký boom. Znojemský klub vypraví na obě utkání v Brně fanouškovský autobus.

V prvním kole superligového play-down, které se hraje na čtyři vítězná utkání, šli před týdnem v sobotu na soupeřově hřišti do vedení Buldoci, kteří zvítězili 7:4. Den na to domácí odpověděli výhrou 2:1. V prvním duelu ve znojemské hale, která má oficiální kapacitu 450 diváků, se díky mobilním tribunám tísnilo 510 fanoušků.

O den později jich přišly téměř čtyři stovky. „Popularita florbalu ve Znojmě vzrostla v posledních dvou letech. Na návštěvnost má teď samozřejmě vliv regionální rivalita s Brnem i to, že skončila sezona hokejistům a sportovní fanoušci si chtějí prodloužit sezonu podobným sportem s hokejkou,“ vysvětluje znojemský kouč Jan Šťastník.

Brňanům v základní části fandilo v domácím prostředí průměrně přes 380 diváků. V sobotním a nedělním derby v hale Vodova dá očekávat bouřlivá kulisa. „Atmosféra je super. Florbal se hraje také pro diváky. Nikdo nechce hrát před komorní návštěvou,“ řekl brněnský trenér Rostislav Kohút.

Ilustrační foto.
Jen bod. Znojmu se finále korfbalové extraligy vzdálilo

Zároveň ale dodává, že se při zápasech snaží nevnímat okolí. „Dokud jsem se nepodíval na video z utkání, nevšiml jsem si, že v hale hrála hudba. Hodně hráčů to má stejně. Soustředí se na zápas a nevnímají okolí. Někoho to naopak dokáže rozhodit,“ řekl Kohút.

Hlasitá kulisa komplikuje hráčům hlavně komunikaci na hřišti. „Ve Znojmě chodí hodně lidí a dělají rámus, že se na hřišti skoro neslyšíme. Hlavně ve druhém zápase nám to dělalo problémy. Vodova je větší a hluk se rozprostře,“ popsal útočník Buldoků Luděk Ondráček.

Znojemští se před víkendovými zápasy zaměřili na vyladění útočné i obranné hry. „Výrazné změny neplánujeme. Zaměřujeme se na zlepšení naší hry, hlavně musíme být produktivnější v přesilovkách. Máme nějaká drobná zranění a nemoci, o víkendu jsme museli trochu upravit sestavu,“ osvětlil Šťastník.

Ondráček věří, že Buldoci naplno využijí domácí prostředí a sérii definitivně rozhodnou v úterním zápase na soupeřově hřišti. „Na Vodové je specifický povrch, Často se tam týmům nehraje dobře. Myslím si, že to bude hrát roli v náš prospěch,“ dodal.

Série Bulldogs – Znojmo:
Program play-down - 17. března ve 20.00 a 18. března v 17.00 v hale Vodově ulici. 20. března ve Znojmě.
Série se hraje na čtyři vítězství. Vítěz zůstává v Superlize. Poražený hraje druhé kolo play-down. Tým, který jej prohraje, sestoupí. Při výhře hraje baráž o udržení.