Úkol znojemských florbalistů zní jasně. Potvrdit dobrou formu, porazit Liberec, přeskočit ho v superligové tabulce a v neděli si pak užít sváteční mezinárodní zápas proti reprezentaci Německa, která na jih Moravy zavítá před kvalifikačním turnajem na mistrovství světa.

Utkání se soupeřem ze severu Čech, který momentálně okupuje desátou příčku, začíná ve znojemské sportovní hale v šest hodin večer. Domácí jsou jedenáctí a na Liberec ztrácí jeden bod. „Čeká nás důležitý a těžký zápas. Intenzivně se na něj připravujeme. Cíl je desáté místo, abychom nemuseli hrát play-down,“ sdělil před utkáním trenér Znojma Jan Šťastník.

Znojemští Orli. Ilustrační foto.
Znojemští hokejoví Orli si pozici nevylepšili. Prohráli v Bolzanu

Poprvé se oba soupeři potkali hned v prvním kole Superligy, Jihomoravané si odvezli z Liberce výhru 9:4. „Na začátku sezony ještě neměli formu. Výrazně se zlepšili a posbírali několik cenných výher,“ varoval kouč.

Program Znojma:Sobota
18.00 – 22. kolo Superligy: Znojmo – FBC Liberec
Znojmo – 11. místo, 19 bodů (6 výher, 15 proher)
Liberec – 10. místo, 20 bodů (6 výher, 15 proher)
Neděle
17.00: přátelské utkání Znojmo – Německo


Znojemský tým po špatných výsledcích na podzim upravil herní systém a změna přinesla ovoce. Z posledních čtyř zápasů třikrát vyhrál. „Museli jsme se vyrovnat i s odchodem naší ikony Milanem Fridrichem. Jsem rád, že nový směr přináší úspěch,“ liboval si Šťastník.

I když prioritou zůstává dnešní superligové utkání, hráči Znojma se mohou těšit i na neobvyklé zítřejší měření sil s německou reprezentací, která příští týden v Nitře sehraje kvalifikační zápasy na mistrovství světa se Švédskem, Slovinskem, Francií a domácím Slovenskem. „Bude to zajímavé utkání, s nikým podobným jsme ještě nehráli. S reprezentací nějaké země nehrajete každý den, takže se určitě těšíme,“ řekl pro klubový web obránce Jakub Martinek.

Zápasu s Německem si moc váží lodivod Šťastník. „Nápad vzešel od německé reprezentace. Je to čest pro znojemský klub. Původně jsme měli hrát v Brně, ale vyvinul jsem maximální úsilí, abych utkání dostal do Znojma. Zážitek tak budou mít jak hráči, tak naši fanoušci, kterých na domácí zápasy chodí v průměru přes tři stovky,“ dodal.
Diváci se mohou těšit například na hráče z nejvyšší švýcarské soutěže.

Devatenáctiletý znojemský odchovanec, útočník Jan Bulín.
Talent Orlů Bulín: Uvidíme, kam zamířím po této sezoně