Stejně jako vloni si znojemské mužstvo vybojovalo účast ve čtvrtfinále play-off v nadstavbové části. O tom, kdo bude jeho soupeřem rozhodne páteční volba soupeřů, ve kterém si nejlépe umístěné týmy zvolí soka ve vyřazovacích bojích.

Znojemští Orli se na play-off připravují v podstatě od dvoutýdenní pauzy, která v EBEL nastala. „Trénink není tak zaměřený na kondici, ale už ladíme různé detaily. Tím je trénink mentálně a psychicky náročnější, protože hráči už nejsou v takovém tempu, ale přitom musí dělat všechno správně. Pokud máte trénink zaměřený na kondici, tak musí hráči dělat všechno na doraz a odpouštíte jim chybky. Teď to tak není. Jakýkoliv drobný detail, který hráči udělají špatně, musíte podchytit. Někdy musíte zvolit vlídné slovo, někdy přitvrdit. Po všech stránkách je to teď nejnáročnější část přípravy," přiblížil aktuální dění v týmu trenér Martin Stloukal.

Výsledky tohoto tréninku se podle něj projevily už v posledním zápase. „Potvrzením toho, co říkám, je že jsme dali v posledním zápase dva góly z přesilovky," poznamenal Stloukal.

Právě tyto dvě branky v Lublani potvrdily Orlům play-off. „Věnovali jsme přesilovkám hodně tréninků a myslím, že to nese ovoce, že jsme se zlepšili. Proti loňskému roku je hrajeme lépe. Je pravda, že teď jsou tréninky laděné směrem k play-off," prohlásil jeden ze střelců gólu v přesilovce Lubomír Štach.

Znojemské čekají poslední dva zápasy základní části se dvěma nejhoršími celky letošní EBEL. „Nebude to dobrá příprava na play-off. Jsme v situaci, jak se k tomu postavit. V zápase doma si nemůžeme dovolit nastoupit nějak lehkovážně, s podceněním soupeře už kvůli našim fanouškům, kteří nám celou sezonu fandí," zamyslel se kouč.

Daleko větší starost mu dělá páteční kolo v Innsbrucku. „Ve čtvrtek bychom museli jet do Innsbrucku, v pátek tam odehrát zápas a přespat zde. Pak v sobotu ráno absolvovat trénink. Otázkou je ale, jaký to bude soupeř. Kdyby to byla Vídeň, tak bychom samozřejmě jeli po zápase domů. Domnívám se, že utkání zrušit nejde. Rozhodneme se dne co a jak," přiblížil Stloukal.

Zatím dle neoficiálních zpráv by měl výběr soupeřů pro play-off proběhnout po skončení pátečního kola. „V Lublani jsme se potkali s pracovníkem EBEL a říkal, že v pátek by to měla kolem desáté hodiny večer vysílat Servus TV a my se tak dozvíme, kdo si nás vybere," dodal trenér.

Orli tak budou pravděpodobně čekat v Innsbrucku, kdo si je vybere. „Myslím si, že si nás vybere Vídeň. Na zápasy s ní bych se těšil. Hráli jsme s ní vyrovnané partie, jen nám nepadaly góly. Navíc je to blízko a ubyly by nám starosti s cestováním," podotkl Štach.

Znojemští hokejisté nebudou mít ani osmačtyřicet hodin na přípravu na soupeře ve vrcholící části soutěže. „Jsem na tenhle systém naštvaný. Jedním faktorem, proč to tak je, že se před začátkem sezony zohledňovala účast Maďarů v kvalifikaci B. Ti ale nakonec play-off nehrají. A další věcí je televize, pro kterou je nejlepší, když se hraje v pátek a v neděli. Je to trochu zamotané. Domnívám se, že jsme mohli v pátek končit a hrát až za týden, ale byl tam ten argument kvůli Maďarům," krčil rameny Stloukal.

Vrásek mohlo ale trenérovi ubýt v otázce marodky. Postrádá dva dlouhodobě zraněné hráče. „Podešva trénuje, ale pořád ho noha bolí. Řekl jsem mu, že musí říct sám, až bude připravený, že na něj nebudu tlačit. Šeda taky zatím nebude hrát," sdělil trenér.

Utkání s Dornbirnem začíná dnes na znojemském zimním stadionu tradičně patnáct minut po sedmé hodině večer.