Akce se uskuteční jako součást projektu České unie sportu - Sportuj s námi, jehož mediálním partnerem je Deník. V roce 2017 jej provázejí tři patroni – kromě zmiňovaného Jakuba Koháka také oštěpařka Barbora Špotáková a zpěvák Ben Cristovao. „Areál na louce u řeky Dyje, kde proběhne akce, připravujeme od soboty 23. září. Hlavní závody se sice uskuteční v pátek a v sobotu, už předcházející pracovní týden však budou prostory přístupné pro děti ze škol a školek, které se budou moci přijít podívat na lodě, vyzkoušet si, jaký pocit je plavit se po řece, a v případě těch starších si dokonce na vodě zazávodit,“ říká prezident festivalu Petr Štěrba z pořádající Asociace vodních sportů Znojmo.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.
Epopej do Číny nepojede, příští rok ji vystaví v Praze

Státní svátek ve čtvrtek 28. září bude na louce u řeky Dyje věnován rodinám s dětmi. „Na vodě se představí nejrůznější plavidla, která si budou moci dospělí se svými ratolestmi vyzkoušet za symbolický poplatek. Všechny mohu ujistit, že nabídka bude skutečně pestrá a zábava pro všechny zaručena. Až se večer děti unaví, dospělí mohou dále pokračovat na představení Na stojáka, které bude součástí programu,“ popisuje Petr Štěrba.

V pátek se představí od čtyř do pěti hodin odpoledne rychlostní kajakáři, na které plynule naváží tréninky pro přihlášené posádky Festivalu dračích lodí. O den později již závody propuknou naostro – po slavnostním zahájení v devět hodin dopoledne se vydají posádky na trať Dračího biatlonu, od půl dvanácté se spustí neoficiální mistrovství světa dračích lodí.

Pestrý program na břehu řeky Dyje neskončí ani okamžikem, kdy budou ve čtyři hodiny odpoledne oznámeny vítězné posádky. Pořadatelé si totiž pro fanoušky připravili slavnostní Dračí vatru, Gladiátorské běhy za umělého osvětlení a desátý Festival dračích lodí ve Znojmě vyvrcholí v osm hodin večer velkolepým ohňostrojem z hladiny řeky Dyje.

VLADIMÍR ZEMÁNEK

Tamarín žlutoruký. Ilustrační foto
O malé tamaríny se v hodonínské zoo starají sourozenci