„Vloni se nám podařilo uspořádat závod, který měl ohlas v celé České republice. I díky tomu nám bylo přiděleno pořádání evropského poháru," přiblížil jeden z organizátorů Jan Alexa.

Do Znojma přijedou nejlepší závodníci z celé Evropy. „Představí se také česká reprezentace s několika držiteli titulů mistra světa a Evropy, v čele se špičkovým jezdcem českého biketrialu Václavem Kolářem," doplnil Alexa.

Nejlepší jezdec

Právě Kolář vloni ve Znojmě závodil a stal se i vítězem. „Mám radost, že se tento závod bude konat ve Znojmě. Zdejší trať mi hodně sedla. Kameny a prostředí je tam velmi pěkné. Už se těším," sdělil nejlepší český biketrialista Václav Kolář.

Ten ale na celkové prvenství už nemůže dosáhnout. „První závod evropského poháru se jel na jaře ve Španělsku, pak byl v Dánsku. Bohužel jsem ani na jednom nebyl. Prvně jsem měl zlomenou ruku a potom jsem byl nemocný. Nemůžu tak bojovat o celkové prvenství. Bude to ale i závod o mistra republiky, takže chci dopadnout co nejlépe," prohlásil jezdec, který letos skončil druhý na mistrovství světa a na evropském šampionátu.

Diváci se mohou těšit i na účast znojemských závodníků. V kategorii senior se představí Martin Debs a v nejvyšší žákovské kategorii čtrnáctiletý Marek Hlávka. Ten je nyní druhý v republikovém přeboru a doma tak bude bojovat o celkové první místo.

Organizátoři chystají trať na stejných místech jako vloni. „Trať závodu bude stejně jako vloni situována od centra Stará vodárna u znojemské přehrady směrem do Gránického údolí po odpočívadlo pod ulicí Slovenskou. Tvoří ji několik kontrolních úseků v délce asi třicet až padesát metrů, tvořených z přírodních překážek, jako jsou například kameny, kmeny, stráně, potok," popsal jeden z tvůrců tratě Luboš Hlávka.

Pořadatelé očekávají, že by se objeví více jak sto závodníků.

„Mohlo by přijet tak devadesát českých jezdců a kolem dvaceti z ciziny. Zatím probíhá registrace, takže ještě přesný počet nevíme. Závodníci se představí ve všech kategoriích, to znamená od nejmenších dětských až po seniory a hlavní kategorii elite," sdělil Hlávka.

Doprovodné akce

Pro návštěvníky biketrialového svátku je připravený i doprovodný program. „Celý den se mohou lidé bavit nejen samotnými závody, ale na místě bude skákací hrad, lidé si mohou vyzkoušet jízdu na kanoi s instruktorem, jízda na šlapacích autíčkách. V odpoledních hodinách zpříjemní závody živá hudba a vystoupení dětí z DDM Znojmo. Po celý den je zajištěno občerstvení a prodej burčáku a lahvových vín," informoval Alexa.

Biketrial známý také pod názvem cyklotrial má ve Znojmě dlouhou tradici. V loňském roce navštívilo biketrialový závod zhruba tisíc diváků. Závod se bude konat v sobotu 22. září od desíti hodin. Vstup na závod i doprovodný program je zdarma.