Boty zatím šije jen pro italskou firmu, se kterou spolupracoval i Niebelung. Nyní má výrobce předjednány dodávky také pro německého zákazníka a jedná ještě s dalším odběratelem zČeska,“ oznámil majitel společnosti Jaroslav Hlatký.
Zaměstnanci by podle něj díky rozdělení zakázek měli mít větší jistotu.
Znojemský podnik se stovkou pracovníků šije měsíčně až dvanáct tisíc párů bot. "Výrobu v obuvnictví dnes ale nelze zaručit na dlouhé měsíce dopředu," upozornil Hlatký. Přesto má od italského Lemca slíbeny zakázky nejméně do března příštího rok.
Právě kvůli jedinému zajištěnému odběrateli nedostal majitel HJV a bývalý zaměstnanec Niebelungu dotaci na nové zaměstnance od úřadu práce. "Tato společnost už nám poslala do konkurzu dva podniky," řekla už dřív Blanka Herkusová ze znojemského úřadu práce.
Kromě Niebelungu, pro který Lemco neměl zakázky, způsobili Italové problémy i v Zeman Shoes, nástupci tradiční Galy. Obě firmy jsou nyní v konkurzu.
Niebelung vyráběl asi čtyři a půl roku. Zaměstnával přes dvě stě lidí a všechny je propustil letos v dubnu. V konkurzu skončil v polovině srpna. Svým věřitelům dluží asi sedm milionů korun, neměl ale žádný majetek, a tak pohledávky nejspíš nebude z čeho zaplatit. (ČTK, dar)