Škola se tomuto druhu věnuje teprve čtyři roky. S nápadem zkusit zde výrobu růžových vín přišel Pavel Buriánek, který do školy právě tehdy nastoupil.

„Před čtyřmi lety jsme u nás otvírali nový sklep vybavený moderními technologiemi. Začala tak nové éra produkce našich vín. Jako fanda právě těch růžových jsem prosadil jejich výrobu,“ vzpomíná technolog a sklepmistr školy Pavel Buriánek. S růžovými víny se seznamoval nejdříve postupně na degustacích a ve sklepích přátel. Nyní je skálopevně přesvědčen o jejich zářivé budoucnosti.

„Růžová vína jsou určitá cesta, jak si poradit s konkurencí levných a kvalitních červených vín ze zahraničí,“ soudí sklepmistr. Vyrábí se totiž z modrých hroznů, podobnou technologií, jako se připravují vína bílá. Právě proto mají tu zajímavou narůžovělou barvu, po které dostala své jméno. Navíc mají jedinečnou ovocnou chuť.

„Je to ideální lehké víno pro letní dny. Je totiž příjemně osvěžující,“ říká vinař a jeden z organizátorů výstavy Jaroslav Chaloupecký. Navíc jeho spotřeba stále stoupá. Každá dobrá vinařská firma by tak podle něj měla mít růžové víno ve své nabídce. O skutečnosti, že tuzemští výrobci umí vyprodukovat kvalitní vína, svědčí také jejich umístnění na letošní přehlídce. Vinaři se dokázali prosadit i vedle takových vinařských velmocí jako je Francie, Chile nebo Argentina

Aby přesvědčil své kolegy, připravil Buriánek před čtyřmi lety ve škole jen pár litrů růžového vína. Nyní pokrývá produkce růžovek zhruba čtvrtinu produkce instituce. „Je stále populárnější, za pět let možná bude tvořit i polovinu naši výroby,“ doufá Buriánek. I když sám tvrdí, že k výrobě dobrého vína je zapotřebí spíš talent, než odborné vzdělání. Jeho žáci mají určitě dobrého učitele. Dokládá to mimo jiné i šampión letošní výstavy: frankovka rosé 2006 právě z jeho produkce.