S platností nového občanského zákona od roku 2014 se náklady pojišťoven na likvidaci škod zvýšily a budou se zvyšovat, povinné ručení pro ně začíná být nevýhodné. Počet nehod stoupá stejně jako náklady za lékařská ošetření, zvyšují se i náklady na opravy poškozených vozidel. Na pojistném plnění pojišťovny zpravidla vyplatí daleko víc, kolik než od řidičů vyberou. Vyššími částkami tak chtějí částečně kompenzovat ztráty.

Povinné ručení. Ilustrační foto.
Končí vám povinné ručení? Porovnejte si nabídky a ušetřete

Aby pojišťovny nemusely zdražovat i pro klienty, kteří nebourají, snaží se klienty segmentovat. Do výpočtu ceny povinného ručení se promítá čím dál více faktorů. Někteří pojistitelé upouštějí od stanovování pojistného podle objemu motoru, protože už i osobní auta s nízkým objemem mají poměrně vysoký výkon.

Aleš Juchelka dnes.
Aleš Juchelka o Kalouskovi a Babišovi: Jsou si podobní, mají buldočí povahy

Kritériem jsou kromě samotného pojistníka – přesněji jeho věk, bydliště a řidičská minulost i jednotlivé typy vozidel, hmotnost a v neposlední řadě také počet najetých kilometrů a výkon motoru.

Pojišťovny odměňují i trestají

Obecně platí, že základní sazby pro osobní auta již růst začaly. Prozatím ale jen velmi pomalu, protože cenové skoky pojišťovnám v konkurenci neprospěly. Pozvolný vzestup cen však bude pokračovat i nadále. A některých skupin se dotkne více.

Hillary Clintonová
Wikileaks slouží Putinovi, rozčiluje se Clintonová. Assange je prý nihilista

Jde například o pojištění nákladních vozidel, u kterých ceny stouply poměrně znatelně. Výraznější zdražování postihlo také mladé rizikové řidiče, kteří v posledních letech způsobili dopravní nehodu. Na druhou stanu si pojišťovny cení uvážlivých řidičů s dobrou minulostí a za odměnu jim nabízejí lepší podmínky.

Pár korun navíc se vyplatí

Aktualizovat smlouvu je vhodné každý rok, a právě nyní klepe nová smlouva mnoha řidičům na dveře. Jak vybírat? Většina lidí při volbě povinného ručení hledí na co nejnižší cenu. Ve výsledku je ale levné pojištění může vyjít dost draho. Přitom stačí pár stovek navíc a úroveň pojištění mnohonásobně vzroste.

Ilustrační foto
Žen chce do politiky víc, ale brzdí je bratrstva

Platí to zejména pro pojistné limity, konkrétně pro ten nejčastější limit 35 milionů korun. Měl by stačit, ale vhodnější je limit 50 milionů korun. Náhrada škody totiž může 35 milionů ve vážných případech přesáhnout, zejména pokud se jedná o vážné a trvalé zranění mladého člověka, kterému viník nahrazuje nejen obtížnější společenské uplatnění, ale také ztrátu výdělku a náklady na dlouhodobé léčení.

"Obyčejná" nehoda na obchvatu Holic mohla skončit zraněním záchranáře. Řidič si totiž místo volantu hleděl telefonu.
Záchranář uskakoval před autem. Řidič si fotil nehodu