Nesmysl. Tak hodnotí majitel fitness centra v brněnské Kounicově ulici Bořivoj Drastich nová opatření kvůli pandemii koronaviru, které v neděli oznámila vláda. Sice povolila od čtvrtka otevření fitness a posiloven, ale cvičit v ní lidé mohou pouze v rouškách.

Výtah pro auta vzniká v Nachové ulici v Řečkovicích.
Parkování jako na ruském kole. Podívejte se, co staví pro auta v Řečkovicích

Otevření fitness center:

* Od čtvrtka 3. prosince, předtím byla zavřená.

* Podmínkou je nošení roušek ve vnitřních prostorách, i při cvičení.

* Zástupci České komory fitness se obávají, že cvičící kvůli tomu mohou mít zdravotní komplikace, například mdloby.

* Lidé musí dále dodržovat minimálně dvoumetrové rozestupy, na patnáct metrů čtverečních připadá jeden člověk.

* Při skupinové lekci smí být maximálně jeden instruktor a devět cvičících.

Drastich je rozhodnutý, že ve chvíli, kdy bude rouška při cvičení povinná, fitcentrum neotevře. „Nevezmu si na svědomí lidi, kteří třeba na spiningu budou mít nasazenou roušku a budou kolabovat. Navíc člověk s rozumem na lekci ani nepřijde,“ míní Drastich.

Bez lidí se podle něj nevyplatí fitness centrum otevírat. „Už je to dost likvidační. Nevím, jak dlouho vydržíme. Říjen, listopad jsou silné měsíce, které vydělávají na prosinec. My měli zavřeno,“ smutnil muž.

Nyní stanovená pravidla považuje za hloupá třeba Roman Paulík z Valtic na Břeclavsku. „Kdyby měly být roušky v posilovně, tak tam raději nejdu a zacvičím si doma,“ řekl mladík.

Impakt Fitness ve Vyškově sice ve čtvrtek otevře, ale jeho jednatel Václav Mandovec doufá ve změnu nařízení. I on se obává, že cvičících bude málo. „Pokud si lidé budou myslet, že musí cvičit v roušce, klidně polovina nepřijde,“ poznamenal.

Podle něj byla obdobná situace také na jaře při první koronavirové vlně. „Lidé čekali, až mohli cvičit bez roušky. Má to obrovský vliv,“ zmínil Mandovec.

Pozdě v noci chodila žena po parkovišti na brněnských Vinohradech a odlamovala stěrače zaparkovaným autům.
Žena v Brně ze vzteku odlamovala stěrače z aut, chtěla prořezat i pneumatiky

Čím déle současná situace potrvá, tím to horší. „Pořád se zadlužovat na další roky, není řešení,“ doplnil podnikatel.

Proti nařízení nosit při cvičení ve vnitřních prostorách povinně roušky vystoupila Česká komora fitness. „Pro cvičící to neznamená bezpečí, ale naopak – nejen obrovský diskomfort, ale především zdravotní rizika,“ reagovala prezidentka Jana Havrdová.

Nesprávné dýchání a nedostatečný přísun kyslíku mohou znamenat podle ní pro mnohé cvičící zdravotní komplikace. „Jako je třes či dokonce mdloby,“ varovala Havrdová.

Vizualizace nového bydlení na Kamenném vrchu v Novém Lískovci.
Dvě mouchy jednou ranou v Brně: nová výstavba na Kamenném vrchu i u svaté Anny

Právě kvalitní dýchání je podle ní základ.

Výjimku mají pouze profesionální sportovci, kteří jsou pravidelně testovaní. „Právě hluboký výdech při fyzické aktivitě a další fyzické projevy těla jsou rizikové,“ komentoval opatření ministr zdravotnictví Jan Blatný.