„Nečekal jsem to, ale potěšilo mě to. Když to srovnám s každoročním navyšováním něco přes dvě procenta, je takový rozdíl určitě příjemný. Pokud by tomu tak bylo každoročně, vůbec bych se nezlobil," pochvaloval si změnu instalatér Miroslav Martuška, který v Gumotexu pracuje už čtrnáct let.

Dělníkům vzrostou ve firmě se zhruba čtrnácti stovkami zaměstnanců platy o čtyři a půl procenta. Zvýšení se dotkne i prémií pro operátory, a to ze sedmi na devět procent. Rozdílný je nárůst mezd u zaměstnanců na technických pozicích. Pohybuje se od dvou do čtyř a půl procenta podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti prací.

Mzdy půjdou od prvního ledna nahoru i pracovníkům nábytkářské firmy Lenza Hnanice na Znojemsku. Podle jednatele společnosti Jindřicha Růžičky o pět až osm procent.

Přilepšit svým zaměstnancům plánuje také největší soukromý zaměstnavatel v hodonínském okrese Kordárna Plus ve Velké nad Veličkou. „Průměrný plat u nás ve firmě vzrostl v letech 2015 a 2016 o více než dvaadvacet procent. Tento rok plánujeme nárůst zhruba o dvě a půl procenta," informovala mluvčí Kordárny Plus Adriana Holland.

Podle informací ředitele hodonínské Okresní hospodářské komory Michala Švagerky od členských firem musejí letos zvyšovat platy v podstatě všichni. „Je nedostatek lidí od uklízeček přes vrátné až po specialisty, konstruktéry či stavbyvedoucí," vyjmenoval důvody nárůstu mezd Švagerka.

V břeclavské společnosti Fosfa, která se věnuje chemickému průmyslu, zvyšují mzdu zaměstnancům průběžně přes rok. A to po individuálním vyhodnocování. „Vedení v posledních dvanácti měsících navýšilo mzdu téměř polovině lidí. Průměrné navýšení měsíčního platu bylo téměř čtyři a půl tisíce korun. Průměrné tempo nárůstu mezd ve firmě za posledních deset let činí 6,6 procenta," shrnula specialistka marketingu ve Fosfě Viera Gáliková.

Větší navyšování se podle ní týkalo referentů, specialistů či inženýrů, kde činil průměrný nárůst mzdy dvaadvacet procent a mnozí si polepšili i o více než šest tisíc korun. Operátorům přidala Fosfa v průměru o deset procent, tedy zhruba o dva tisíce korun měsíčně.

Od prosince navíc ve Fosfě zavedli nový systém odměňování. „Například jsme odlišili a jinak mzdově zařadili odborníky s vyšší kvalifikací, jako jsou mechanici údržbáři, zámečníci nebo elektrikáři," uvedla Gáliková. Třeba mechanik si tak polepší zhruba o dva tisíce korun měsíčně.

Naopak ve firmě Laufen cz, která vyrábí koupelnové produkty a má svou provozovnu ve Znojmě, ještě jasno o letošním navýšení mezd není. Vedení firmy s odbory totiž jednají o nové kolektivní smlouvě. „Loni jsme mzdy navýšili v průměru o 3,27 procenta. Už dnes je jasné, že pro rok 2017 to bude, s ohledem na situaci na trhu práce a nedostatek pracovních sil, hodnota vyšší," sdělil personální manažer Laufenu Miloslav Hambálek. Rozhodnutí má padnout do konce ledna.

nárůst mezd - vybrané firmy
Gumotex Břeclav – nárůst o téměř 7 procent
Fosfa Břeclav – pokračuje průměrný růst výplat o 6,6 procent za deset let
Kordárna Plus Velká nad Veličkou – plánovaný nárůst o 2,5 procenta
Laufen cz Znojmo – loni nárůst mezd o více než 3 procenta, letos zatím v jednání
Lenza Hnanice – nárůst o 5 až 8 procent