Od prohlášení vlády o zmírnění pravidel pohybu lidí vyhlášených kvůli koronaviru uplynulo pár hodin a v brněnském hotelu International si už všimli změny k lepšímu. „I za jeden den je vidět rozdíl. Klienti komunikují, potvrzují termíny, plánují konference a další návštěvy,“ konstatoval jeho obchodní ředitel Michal Řičánek. Návrat do předchozího stavu podle něj potrvá měsíce.

Podobný odhad má i ředitel Grandhotelu Brno František Sedlák. „Více hostů očekáváme asi od září. Přijíždí s veletrhy. Ale jsme rádi, že se nařízení uvolňují, trošku nám to pomůže,“ řekl Sedlák. Zařízení prozatím funguje v omezeném režimu, z ekonomických důvodů se v pokojích netopí a zaměstnanci vyřadili hotelové vůně. „Nikoho jsme ale nepropustili, zaměstnanci jsou pro nás velká komunita,“ dodal Sedlák.

Život v době s koronavirem, ilustrační foto
Koronavirus na jižní Moravě: vyléčených už je přes dvě stě

Udržet si zaměstnance se rozhodli i v hotelu Continental Brno. „Přestože máme od poloviny března fakticky nulové tržby, jsem přesvědčená, že firma situaci zvládne. Návrat k normálu bude postupný a předpokládáme, že bohužel i pomalý,“ poznamenala ředitelka hotelu Eva Sedlmajerová. Uzavření hotelu využili k jeho údržbě a rekonstrukci stropu v hale.

Podle ekonoma z Masarykovy univerzity Vladimíra Žítka je pro brněnské hotely jaro za normálních okolností zásadní částí sezony. „Orientují se spíš na kongresovou turistiku a na pracovní pobyty, tohle období je proto pro ně citlivé,“ konstatoval.

Hotely v Brně se podle odborníků svým zaměřením od ostatních ubytovacích zařízení v kraji odlišují. „Pro naplnění kapacity hotelu jsou stěžejní sportovní akce, veletrhy a konference, které jsou v této době zakázány,“ popsal například manažer hotelu Avanti v brněnském Králově Poli Ondřej Štěpán. Vyčíslil, že kvůli omezením klesla vytíženost hotelových pokojů ze sedmdesáti procent na nulu.

Hotely v době omezení:

• V hotelu Avanti poskytovali jen ubytování se snídaňovým balíčkem, do plného provozu se chtějí vrátit v červnu.

• Zaměstnanci Hotelu Courtyard připravují a rozváží obědy pro seniory. Dosud na vlastní náklady rozvezli přes tři tisíce porcí.

• V hotelu Continental stavaři rekonstruovali strop v hale, dokončili také drobné údržbové práce.

• Aby v Grandhotelu Brno ušetřili, zastavili vytápění pokojů, zaměstnanci vyřadili hotelové vůně.

Některé brněnské hotely jsou součástí Asociace hotelů a restaurací, která řeší, jak podnikání v oboru znovu rozhýbat, až omezení skončí. „Už nyní jsme i v Brně zahájili jednání o podpoře cestovního ruchu a rozvoji marketingu. Také jsme oslovili všechny primátory včetně brněnské primátorky, aby byli vstřícní v otázce nájmů městských prostor, kde podnikají provozovatelé restaurací a ubytovacích služeb,“ sdělil prezident asociace Václav Stárek.

O všechny zakázky přišli také majitelé penzionu Euro v Mikulově. „Na jaře žijeme prakticky jen ze zahraničních zájezdů. Ubytovávají se u nás Poláci, kteří pak většinou míří poznávat Vídeň a Rakousko. To vše padlo. Sezóna nám pak začíná standardně Velikonocemi. Byli jsme nachystaní na otevření, které se nakonec nekonalo,“ povzdechla si za vedení penzionu Dita Večeřová.

Přestože byli po zimě finančně vyčerpaní, k žádnému propouštění u nich nedošlo. „Máme dvacet pokojů, zaměstnance si držíme. Jen brigádníky, které najímáme, jsme zatím museli odmítnout. Ani otevřením pro nás ale nic nekončí. V Mikulově je zrušená většina kulturních akcí, což bude mít pochopitelně dopad i na ubytovací služby,“ přiblížila Večeřová.