Největší fotovoltaická elektrárna ve střední Evropě je těsně před spuštěním. Možná ještě v březnu potečou první kilowaty energie ze slunečních panelů z Hrádku na Znojemsku do elektrické sítě.

„Vše nyní záleží na provozovateli distribuční sítě, kdy elektrárnu připojí. My jsme s pracemi prakticky hotovi. Je možné, že ještě v březnu začneme dodávat energii do sítě,“ řekl Tomáš Buzrla, ředitel společnosti Energy 21.

Zařízení bude mít výkon 1,2 megawatt a tvoří ho osmnáct tisíc solárních panelů. Společnost Energy 21 provozuje i podobnou elektrárnu v Jaroslavicích. Ta má výkon 0,9 megawatt, energii do sítě posílá okolo patnácti tisíc panelů. Firma ji otevřela na podzim minulého roku.

„Elektrárna v Jaroslavicích naplnila naše očekávání. Počítáme samozřejmě s tím, že zima je na sluneční svit slabší. Problémy s elektrárnou nejsou absolutně žádné, dobré vztahy máme jak s místními lidmi, tak s vedením obce,“ doplnil Buzrla.

Na zprovoznění elektrárny v Hrádku se těší i představitelé obce. „Od firmy budeme dostávat nájem za skoro pětihektarový pozemek v řádu statisíců korun ročně. Již jsme se dohodli na zastupitelstvu, že z této částky opravíme či uděláme vždy jednu věc. Aby bylo jasné, že právě ta vznikla díky penězům z elektrárny,“ sdělil starosta Ondřej Kubic.

Podle něj nebyl s vybudováním rozlehlého areálu elektrárny u obce žádný problém. „Měli jsme připravený pozemek pro průmyslovou zónu. Protože byl ale v sousedství drůbežárny, nebyl příliš atraktivní. Na druhou stranu je ale zcela mimo zastavěnou lokalitu, takže z místních pronájem nikomu nevadil. Využití pro solární elektrárnu je tedy ideální,“ řekl Kubic.

To potvrzuje i anketa na internetových stránkách obce. Z pětadvaceti respondentů elektrárna nevadí osmašedesáti procentům odpovídajících, další pětině je to jedno. Jen třem lidem se nelíbí.