VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Úroda hroznů plní vrchovatě sklepy

ZNOJMO - Vinaři mají po letošní sklizni plné sklepy vína. Podle odborníků může ale velká úroda snížit cenu hroznů v příštím roce.

12.11.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Praha

Vinaři si mnou ruce. Všechny sudy, soudky, demižony i obří tanky mají plné mladého vína z letošního roku. Nemá sice tak vysokou průměrnou cukernatost jako vloni, zato ho je opravdu hodně.

Někteří odborníci ale varují: velká úroda může už v příštím roce zacloumat s cenami.

„Co se týče ceny vína, letošní rok s nimi nezahýbe. Myslím si, že problém přijde za rok. Vinaři totiž letos naplnili všechno, co měli. Otázka je, co se stane s příští úrodou, když se neprodá všechno z letoška. Příští rok navíc začnou na plný výkon rodit vinice vysazené v letech 2003 a 2004. To může zacloumat jak s cenami hroznů, tak následně srazit cenu samotného vína,“ uvedl předseda Cechu vinařů Nový Šaldorf-Sedlešovice a vinařský odborník Marek Špalek.

Jinak ale vidí situaci tajemník Českomoravské vinohradnické a vinařské unie Martin Půček. „Tuzemská výroba stále pokrývá jen asi čtyřicet procent české spotřeby. A lidé už přestali experimentovat se zahraničními víny, jak to bylo obvyklé po revoluci, a vracejí se k výborným moravským vínům. Dá se tak předpokládat, že jejich spotřeba dál poroste. Vinaři měli po loňsku prázdné sklepy, takže si jen udělali zásoby,“ řekl Půček.

Dobrá sklizeň


Rekordní množství vykoupených hroznů od roku 1990 napočítali u největšího výrobce vín na Znojemsku. „Letos jsme vykoupili šest milionů kilogramů hroznů, vloni to byly tři miliony dvě stě kilogramů. To je téměř dvojnásobek,“ potvrdil ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

I když počasí nedovolilo vyzrát hroznům tak jako nadprůměrný loňský rok, vinaři jsou s kvalitou spokojeni. „Vína z letošního ročníku budou pikantně aromatická, a to díky střídání teplot v září a říjnu. To sice nezvyšovalo výrazně cukernatost, ale právě aromatické látky. Zejména Sauvignon je letos extrémně aromatický,“ zhodnotil Vajčner.

Třeba Znovínu tak spadla průměrná cukernatost vykoupených hroznů z loňských více než dvaadvaceti stupňů na letošních necelých dvacet.

„Vloni byla cukernatost extrémně vysoká. Dlouhodobý průměr je kolem osmnácti stupňů. Přívlastkových vín budeme mít letos okolo pětadvaceti procent, což je vzhledem k vykoupenému množství výborný podíl. V přívlastcích budou především odrůdy Chardonnay, Ryzlink rýnský a Sauvignon. Naopak není tolik přívlastků ve Veltlínském zeleném ani v červených vínech. Třeba rulandské modré ale máme i v bobulovém výběru. Spokojeni jistě jsou i pěstitelé, protože prodali hodně hroznů,“ dodal Vajčner.

„Letošní víno bude velmi zajímavé. Nemyslím si ale, že by mělo patřit k velkým ročníkům,“ domnívá se Špalek.

„Podepsaly se na tom nadprůměrné teploty na konci zimy, na jaře i v létě. Z toho byla vegetace velmi napřed a pak následoval vlhký podzim. Hrozny sály vodu, cukr se rozředil. Vinaři často ani nevěděli, kam víno dávat. Cukernatosti jsou od dvaceti až do čtyřiadvaceti stupňů. Kdyby ale nebyla vegetace napřed, byl by to průměrný rok jako 2001 nebo 2004,“ dodal.

12.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Orli se vrací z Korutan opět bez bodů

V Břeclavi někdo hodil do ledové Dyje tašku se čtyřmi štěňaty.

Štěňata zemřela v chladné řece. Kolemjdoucí je našel mrtvé v igelitce

Lichevník: Řezbář musí při práci hodně přemýšlet

Znojmo /ROZHOVOR/ – Práce se dřevem se Martinu Lichevníkovi stala během pár let z koníčka řemeslem. Nejčastěji tvoří dřevěné plastiky v životní velikosti, ale baví ho vyřezávat i zvířata. O své práci i o překvapení z ceny, kterou mu letos udělili znojemští radní, hovoří řezbář v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Pohřešovanou ženu z Kyjovska podle policie zavraždil manžel

Nechvalín, Brno – Byl to zločin, pachatel zemřel, proto vyšetřování končí. Tak po osmi měsících jihomoravští kriminalisté uzavřeli tragédii v Nechvalíně na Kyjovsku. Dospěli k závěru, že pohřešovanou matku dvou dětí zabil její manžel. Ten v březnu dva dny po jejím zmizení spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Černá kuchyně v pivovaru. Znojmo získá muzeum vaření

Znojmo – Za historií vaření a stolování budou brzy chodit návštěvníci do areálu znojemského pivovaru. Má tam totiž vzniknou muzeum gastronomie. O koupi expozic, které byly několik let k vidění v centru Prahy rozhodli znojemští zastupitelé.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT