Už dvě obří fotovoltaické eletrárny vyrábějí energii na polích u Jaroslavic. Po pražské Energy 21 otevřela druhou solární farmu znojemská společnost Jaros 07. Její články mají výkon přes osm set kilowat.

V obci se tak vyrobí vůbec nejvíce eletřiny ze slunečního svitu ze všech míst ve střední Evropě. A zanedlouho mají přibýt u místní policejní služebny další panely.

„Autobusy s turisty se na eletrárny jezdí dívat. Většinou o tom ale v obci nevíme. Pracovníci eletrárny jim udělají prohlídku a návštěvníci pak jedou pryč,“ řekl starosta Jaroslavic Petr Zálešák.

Obec ale má jak z pronájmu obecních pozemků pod solárními panely, tak i z daní, příjem do pokladny.

„Ročně jde o sto padesát tisíc korun, což je příjemný příspěvek do obecního rozpočtu. Od soukromě hospodařícího zemědělce bychom za stejný pozemek dostali dva tisíce korun,“ dodal starosta Zálešák.

Nynější čtyři hektary pozemků se solárními panely ale nejsou konečné. „Společnost Energy 21 už chystá rozšíření i do chátrajícího areálu zemědělského družstva. Dohromady tak v Jaroslavicích bude přes pět a půl hektarů ploch s panely. O dalších zatím nevím,“ doplnil starosta.

Také znojemská firma Jaros 07 uvažuje o dalším rozšíření výroby energie ze slunečního svitu. „Nebylo by to asi v Jaroslavicích, ale jinde na Znojemsku,“ uvedl spolumajitel firmy František Barták.

Stavba firmě trvala tři a půl měsíce, s návratností investice počítají její majitelé do deseti let. „Nedostali jsme na eletrárnu žádné dotace, celou stavbu jsme kryli bankovním úvěrem,“ dodal Barták.