Haly pro jednoduchou výrobu, dokončovací montáže nebo logistické centrum mohou do roka začít vyrůstat v areálu bývalého školního statku v Příměticích. Developerská společnost tam chystá průmyslovou zónu nazvanou Krystal Park.

„Máme smluvně zajištěné všechny pozemky v patnáctihektarovém areálu. Připravujeme podklady pro posuzování vlivu na životní prostředí a k územnímu řízení,“ uvedl jiří zralý, předseda představenstva firmy, která Krystal Park spravuje.

Úřední řízení a vybudování sítí chtějí developeři zvládnout do poloviny příštího roku, poté by měly začít stavět své provozy první firmy. „První jednání vedeme se dvěma až čtyřmi zájemci. Předpokládáme, že jich nakonec v zóně bude působit mezi deseti a patnácti,“ dodal Zralý. Konkrétní druhy podnikání, jimž se firmy budou věnovat, zatím nechtěl specifikovat.

„Jednotlivé záměry bude společnost konzultovat s městem, aby byly v souladu s územním plánem a našimi zájmy. Očekáváme, že naplnění zóny bude záležitostí delší doby,“ řekl starosta Znojma Petr Nezveda. Poukázal přitom na to, že průmyslová zóna dosud městu chyběla.

„Investoři, kteří se zajímali o možnost stavět ve Znojmě, odcházeli s nepořízenou. Brzy budou mít na výběr ze čtyřiceti hektarů v několika lokalitách,“ dodal.

V poslední fázi výstavby je nový závod na výrobu kovového nábytku u Načeratic. Své další plány hodlá brzy oznámit vlastník desetihektarového areálu někdejší Fruty. „Záměry budoucího využití zveřejníme do měsíce,“ sdělil Stanislav Hahn, šéf firmy VHS, která pozemky vlastní.

Město bude mít do léta k dispozici studii, mapující možnosti v převážně nevyužité, staré průmyslové čtvrti.

Podle předběžných odhadů developerů by firmy v Krystal Parku mohly nakonec zaměstnat mezi čtyřmi stovkami a tisícovkou lidí.
„Průmyslová zóna bude pro Znojmo přínosem,“ potvrdil ředitel znojemského úřadu práce Emil Čopf.

„Představitelé města kladou důraz na turismus a služby. To je zcela v pořádku, ale pro trvalé snížení nezaměstnanosti je třeba získávat i investory, kteří vytvoří celoroční pracovní místa,“ dodal.