Po uzavření hospod jsou nyní minipivovary závislé na tom, kdo přijde a kdo si objedná. „Jsme vděční za část věrných zákazníků, kteří si chodí pro pivo v pet lahvích,“ oznámil Červenka.

Malé pivovary podporuje například Tomáš Tetur. Po zavření hospod si kupuje vzorky domů. „Třeba brněnská Pivotéka U Modrého lva dělá rozvoz, čehož jsem využil. Objednal jsem si například speciály od Mazáka,“ řekl muž.

Aspoň prodejem z okénka nebo rozvozem se snaží bojovat Pivovar Moravský Žižkov na Břeclavsku. „Doteď jsme dávali pivo jen do plastových lahví, teď už prodáváme i ve skleněných,“ zmínil jednatel Ondřej Šraga.

Například v brněnském Pivovaru Moravia rozjíždí prodej plechovek. „U minipivovarů to není běžné. Štěstí přeje připraveným, tak je to u každé krize," reagoval odborník na minipivovary Filip Vrána.

Romana Volfová ze znojemského Minipivovaru U Dyje považuje za výhodu, že pivovar mají v rodinném domě. „Lidé na nás mohou rovnou zazvonit. Objednávají se i přes telefon a e-mail. Na jaře ale chodili víc. Už není tak hezky, takže asi nemají takovou chuť na studené pivo,“ uvedla Volfová.

Ilustrační foto.
Nejlepší veganská restaurace je v Brně, vyhrála carpacciem z řepy

Prakticky vůbec nyní nevaří zlatavý mok v břeclavském pivovaru Frankies. „Stojíme na dodávce piva do hospod. S tržbou jsme na deseti či dvaceti procentech oproti normálu,“ řekl spolumajitel Štěpán Přikryl.

Prodej z výdejního okénka pokryje pouze nájem pivnice. „Břeclaváci nás chtějí podpořit, ale nemůžeme to utáhnout jen na tomto,“ doplnil Přikryl.

Ještě větší zásah do podnikání než na jaře potvrdili také zástupci Slavkovského pivovaru na Vyškovsku. „Prodej piva po omezeních nám klesl až o devadesát procent,“ vyčíslil obchodní ředitel Zdeněk Vlček.

Ani tam nyní pivo nevaří. „Prodáváme skladové zásoby a následně stáčíme pivo ze sklepů," přiblížil Vlček.

Někteří už skončili

Už má negativní zprávu od jednoho zákazníka pivovaru. „Oznámil, že pohostinství věší na hřebík. Doufám, že takových bude co nejméně,“ sdělil.

Krachu některých provozoven se obává i pivovar Starobrno. Zaměřuje se spíš na výrobu lahvového piva. „Evidujeme nižší poptávku po sudech, naopak zvýšenou po pet a skleněných lahvích,“ sdělil ředitel Karel Honegr.

Očekává, že stejně jako na jaře nějaké pivo budou muset zlikvidovat. „Objem teprve uvidíme. Zatím je předčasné o tom hovořit," poznamenal Honegr.

Branišovičtí nakoupili pro znojemskou nemocnici asi dva tisíce lahví nápojů.
Dobrá vůle v Branišovicích. Obyvatelé pro nemocnici nakoupili dva tisíce lahví

Třeba pivovarský dům Poupě v Brně podle Vrány kvůli koronavirové pandemii stále pořád odkládá datum spuštění.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy se mohou ocitnout v existenčních problémech desítky minipivovarů v České republice. „Dochází jim rezervy. Vyčerpaly je už při jarní koronavirové vlně. Letní stabilizace nebyla dostatečná, aby si vytvořily rezervu na druhou vlnu,“ zhodnotil Kovanda.

Vrána zmínil, že menší firmy budou mít problémy se splácením úvěrů. „Kdo si koupil třeba ležákový tank, sice ho nevyužije, ale splatit ho musí. Někdo má minipivovar na dvojku, ale chodí i do jiné práce. Někdo má za sebou stamilionové investice,“ porovnal.

Potíže pivovarů na jihu Moravy:

hlavní problém: uzavřené restaurace a hospody kvůli pandemii koronaviru

následky: některá pohostinství končí

změna výroby: místo sudového piva výroba lahvového

pokles prodeje minipivovarů: někde až o 90 procent

náhradní nabídka: rozvoz speciálů až domů nebo prodej v okénku

co hrozí: existenční problémy minipivovarů kvůli vyčerpání rezerv

MICHAL HRABAL
PETRA ŠEBKOVÁ