Známku uděloval spolek Živé pomezí Krumlovsko-Jevišovicko už podruhé. Komise vybrala čtyři produkty. „Jde o zeleninu Konzervárny Novák, například okurky nakladačky, zelí či červenou řepu. Dále bylinky miroslavské společnosti Bylinky, lahvová vína vinařství Hodeček z Miroslavských Knínic a vinný džem a vinný mošt Vinných sklepů Maršovice,“ vyjmenovala Lenka Řezáčová z pořádajícího spolku.

Maršovičtí vinaři novinkami rozšiřují sortiment. „Džem děláme z čisté hroznové šťávy kvality pozdního sběru. Známka nám pomůže oslovit zákazníky, protože znojemská oblast má svůj zvuk. Moštem zase chceme oslovit ty, kteří nemohou pít alkohol, třeba řidiče nebo děti,“ řekl Eduard Novotný z Vinařství Maršovice.

Podle Řezáčové při rozhodování kladou hodnotitelé důraz na původ výrobku, šetrnost k přírodě a další vlastnosti vyzdvihující jeho jedinečné spojení s regionem.