Vypálit kořalku z melounů, pomerančů či dokonce obilí chtějí někteří vyznavači destilátu po majitelích a provozovatelích pálenic na Znojemsku. Odcházejí však s nepořízenou. Vlastník pálenice by totiž měl potíže se zákonem.

„Lidé za námi chodí s mnohdy neuvěřitelnými požadavky. Takové však musíme odmítnout. Pálit lze totiž jen takové ovoce, které majitel vypěstoval na svém pozemku, případně ho získal od svého zaměstnavatele jako naturálie,“ nastínil majitel palírny v Kravsku Zdeněk Fabián.

Přesto do pálenic občas přijdou lidé s požadavkem vypálit destilát třeba z mandarinek.

„Pochybuji, že mají mandarinkové plantáže někde na Znojemsku. U nás jsme právě ukončili pálení třešní, ale moc jich nebylo. Aktuálně začíná doba pálení meruněk, ale takové množství, jako bylo před třemi roky, takové rozhodně neočekávám,“ uvedl majitel pálenice v Citonicích Josef Taufer.

Ve své pálenici, kterou stále zdokonaluje a modernizuje, přemýšlí o tom, jak zlepšit kvalitu destilátu. „Připravuji se na to, jak ještě více vylepšit chuťové vlastnosti destilátu,“ nastínil Taufer.

Mezi zákazníky se našli i lidé, kteří chtěli pálit destilát z brambor. „To ale technicky nejde,“ nastínil Taufer.

Včera začali pálit meruňkovici také v pálenici v Olbramovicích. „Meruňkovici jsme začali dělat právě v pátek. Předtím jsme pálili kořalku z třešní, je jich ale poměrně málo,“ sdělil René Svatuška.

Olbramovická pálenice funguje již třetí dekádu a zažila různé požadavky na vypálení rozmanitých surovin. „Zajímavé pálení bylo třeba z jahod. To byla příjemná, voňavá kořalka. Jinak se pálí klasika. Meruňky, hrušky, švestky,“ doplnil Svatuška.

Jestliže před deseti, patnácti lety chtěli lidé vypálit kořalku, která by ve výsledku měla třeba i pětapadesát procent alkoholu, v poslední době jsou požadavky na takzvané grády poněkud odlišné.

„Zákazníci jdou stále níže. Přibližně před šesti roky se dělávala meruňkovice okolo dvaapadesáti, třiapadesáti procent, dnes chtějí lidé většinou okolo padesáti, někteří i devětačtyřicet procent,“ přiblížil Svatuška. Důvod je podle odborníka prostý. „Při nižších stupních lépe vynikne vůně destilátu a lidé prostě chtějí vědět, co vlastně pijí,“ vysvětlil Svatuška.

V plném provozu je také známá pálenice ve Znojmě při cestě na Cínovou horu.

„Stejně, jako ostatní, zpracováváme právě také u nás meruňky. Tento rok by měl být nadprůměrný. Počítám, že meruňkovici budeme pálit přibližně do druhé poloviny září. Potom by měly nastoupit blumy, čačanky švestky, hrušky a ringle. Nakonec bude kalvádos,“ sdělil majitel pálenice Jiří Novák.

Podle jeho zkušeností chtějí lidé destilát většinou mezi padesáti až dvaapadesáti procenty. „To je nejoblíbenější síla kořalky,“ doplnil Novák.

Zkušený odborník si myslí, že nejlepší pálenka je z dobrého, jihomoravského ovoce.

„Z vyzrálých meruněk, třešní nebo hrušek či švestek má pálenka charakteristickou chuť i vůni po konkrétním ovoci a je podle mého názoru skutečně nejlepší,“ zakončil Novák.