VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nabídneme lidem tradiční, poctivý chléb

Jevišovice /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Devětatřicetiletý profesionální pekař Vladimír Polášek z Moravských Budějovic otevřel pekárnu a prodejnu pečiva v Jevišovicích. Začíná péct žitný chléb.

7.1.2010
SDÍLEJ:

Vladimír Polášek z Moravských Budějovic začal dvacátého prosince péci tradiční chléb v sedmdesát let staré parní pekárně v Jevišovicích.Foto: Deník/Dalibor Krutiš

Ve dne spí, v noci peče chléb. Mezi pátou a sedmou hodinou ranní ho veze do Znojma a pak otevírá prodejnu v Jevišovicích. Včerejší cesta se mu málem stala osudnou. Na zasněžené silnici s vonícím nákladem havaroval . Naštěstí se nezranil, takže jeho chléb si lidé ve Znojmě i v Jevišovicích mohou dnes opět koupit.

V ekonomicky složité době obnovil pekař Vladimír Polášek po čtyřleté přestávce provoz parní pekárny a prodejny pečiva v Jevišovicích.

Jak jste se k pekařině dostal?
Když jsem se kdysi rozhodoval čím se vyučit, moc jsem neváhal. Bavilo mne vaření a věděl jsem, že dělat třeba se železem rozhodně nechci. Tak jsem šel do Brna a vyučil se pekařem.

Jste jako ten Vilém, který peče housky a očička má ouzký, jak zpívala Naďa Urbánková?
To víte, že to tak funguje. Mám obrácený život. Ve dne spím a v noci pracuji. Odpoledne se dělají kvasy, v noci peču, ráno pak pečivo rozvážím. Pak nějaké čtyři hodinky spánku a znovu dokola.

Pracujete sám?
Ne, pečeme celá naše rodina. Zaměstnance zatím nemáme, teprve začínáme.

Jste z Moravských Budějovic, co vás přivedlo do Jevišovic?
V Jevišovicích je tradiční pec, na které jsem se učil v Brně. Nechtěl jsem jít do velké pekárny. Chci pro lidi péct svoje vlastní pečivo.

Jaké druhy pečiva vyrábíte?
Zatím pečeme především chleba. Je to tradiční, převážně žitný chléb bez jakýchkoli chemických přísad, které používají velké pekárny. Je to chléb, který pekli naši dědové. Děláme také tyčinky, které znají lidé z restaurací a mají je rádi k pivu. Chceme ale péct i rohlíky, dalamánky, ale také vánočky, pletýnky a časem chceme dělat i koblihy.

Pozná zákazník váš chléb od konkurenčních výrobků?
Díky tradiční výrobě v parní peci má náš chléb typickou kaštanovou barvu kůrky. Chléb je pořádně propečený, není vysušený, nedrolí se. Značku zatím na pecnech, které mají tvar veky ale i kulatý tvar nemáme, ale asi o ní pouvažujeme.

Jak vypadá vaše parní pec?
Jde o klasickou pec asi ze čtyřicátých let minulého století. Lidé si pekárnu nejvíce pamatují jako Hájkovo pekařství. Dříve se v peci topilo pevným palivem, nyní topíme plynem. Na jedno vsazení se do pece vejde sedmdesát pecnů a denně bychom chtěli upéct asi pět set kusů chleba.

Jak jste vlastně pekárnu získal?
Pekárna byla čtyři roky zavřená a my ji získali v dražbě. Vzal jsem si hypotéku, což bylo samozřejmě těžké a nyní ji budu splácet. Hodně mi při tom pomohl kamarád Zdeněk Stojánek a moc mne potěšila velká podpora místních lidí.

Kde se dá váš chléb koupit?
Ve Znojmě naše pečivo najdete v jedné z nejlepších prodejen pečiva u paní Křehnáčové. Zákazníci ji najdou u křižovatky ulic Horní Česká a Velká Michalská. Má krásnou a stylovou prodejnu. Pak samozřejmě u nás v Jevišovicích v Pekárně u Polášků. Otevřeno máme denně od sedmi do jedenácti a odpoledne od pěti do devíti večer. V sobotu jen dopoledne a v neděli zase odpoledne. Pečivo ale chci také rozvážet do vesnic okolo Jevišovic.

Autor: Dalibor Krutiš

Místo události:
7.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 9 500 Kč Prodavači ostatního zboží v prodejnách Prodavači ve vinotéce - POUZE OZP / OZZ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 9500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pouze pro OZP/OZZ chráněné pracoviště, prodej vína, práce na pokladně, zvedání těžších břemen, fi zaučí, PD 10-17 hod. 6 hod. ve 12-13hod. přestávka, zdravotní průkaz, znalost sortimentu vína výhodou,. Pracoviště: Marie krejčová-vinotéka, nám. Svobody, č.p. 8, 671 72 Miroslav. Informace: Krejčová, +420 739 089 248. Výroba - Výroba Montážní dělník 19 000 Kč Montážní dělníci výrobků a zařízení Pomocný pracovník ve výrobě. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 14. Poznámka: informace telefonicky nebo e-mailem.. Pracoviště: Inspectis s.r.o. - pracoviště saint-gobain adfors cz s.r.o. hodonice, Zahradní, č.p. 256, 671 25 Hodonice. Informace: Iva Kozlová, . Potravinářství - Potravinářství Pekař 20 000 Kč Pekaři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: vyučen nebo zaučen v oboru pekař, cukrář, u absolventů firma zaučí, zdrav. průkaz, odpolední a noční směny, dobrý zdrav. stav, doprava vlastní- příspěvek na dopravu od zaměstnavatele, , prof. životopis na mail: ladunap@seznam.cz adresa provozovny: Jevišovice č.p. 46, 671 53 Jevišovice. Pracoviště: Vladimír polášek, 671 53 Jevišovice. Informace: Vladimír Polášek, +420 724 775 302. Služby - Služby Pedikérka, manikérka 17 000 Kč Manikéři a pedikéři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: manikúra, pedikúra, modeláž nehtů, praxe výhodu NJ vítán, možno i rekval. kurz, doprava vlastní,. Pracoviště: Esthetic beauty center s.r.o.-provoz, 669 02 Znojmo 2. Informace: Takácsová, +420 608 733 594.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Houbaři se radují, nosí plné koše. Žně přitom ještě ani nezačaly, říká odborník

Silný vítr lámal na jižní Moravě stromy.
AKTUALIZOVÁNO

Silný noční vítr zvedal plechy na střechách, spadený strom zablokoval vlak

Plavání s policejními želízky a vrhání slaměného balíku v sukni: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 22. až 23. září 2018.

Rosice daly Tasovicím lekci z fotbalové produktivity

Tasovice - Očekávané bojovné utkání Tasovic proti Rosicím v osmém kole divize D vyšlo lépe hostujícímu týmu, který vyhrál 2:0 díky dvěma trefám Jana Trtílka.

Petr Štěrba: Na dračích lodích jezdí Kleopatra i dědeček Hříbeček z Mrazíka

Znojmo – Pojedenácté odstartuje ve středu čtyřdenní Festival dračích lodí. Z malé akce, která měla veřejnost nalákat a seznámit s dračími loďmi, vyrostl do takových rozměrů, že ho Česká unie sportu zařadila mezi projekty Sportuj s námi.

Plevel umí zasytit i vyléčit, říká botanik Němec

Znojmo - Rostliny ho zajímaly od dětství. Když se po střední škole rozhodoval, kam zamíří, botanika byla jasná volba. Byliny poznává je nejen očima, hmatem a čichem ale i chutí. Využití planých rostlin v kuchyni nebo jako léku se v posledních letech intenzivně věnuje. Nyní dokončuje s kolegy knihu na toto téma. Řeč je o botanikovi Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomíru Němcovi.  

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT