VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nabídneme lidem tradiční, poctivý chléb

Jevišovice /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Devětatřicetiletý profesionální pekař Vladimír Polášek z Moravských Budějovic otevřel pekárnu a prodejnu pečiva v Jevišovicích. Začíná péct žitný chléb.

7.1.2010
SDÍLEJ:

Vladimír Polášek z Moravských Budějovic začal dvacátého prosince péci tradiční chléb v sedmdesát let staré parní pekárně v Jevišovicích.Foto: Deník/Dalibor Krutiš

Ve dne spí, v noci peče chléb. Mezi pátou a sedmou hodinou ranní ho veze do Znojma a pak otevírá prodejnu v Jevišovicích. Včerejší cesta se mu málem stala osudnou. Na zasněžené silnici s vonícím nákladem havaroval . Naštěstí se nezranil, takže jeho chléb si lidé ve Znojmě i v Jevišovicích mohou dnes opět koupit.

V ekonomicky složité době obnovil pekař Vladimír Polášek po čtyřleté přestávce provoz parní pekárny a prodejny pečiva v Jevišovicích.

Jak jste se k pekařině dostal?
Když jsem se kdysi rozhodoval čím se vyučit, moc jsem neváhal. Bavilo mne vaření a věděl jsem, že dělat třeba se železem rozhodně nechci. Tak jsem šel do Brna a vyučil se pekařem.

Jste jako ten Vilém, který peče housky a očička má ouzký, jak zpívala Naďa Urbánková?
To víte, že to tak funguje. Mám obrácený život. Ve dne spím a v noci pracuji. Odpoledne se dělají kvasy, v noci peču, ráno pak pečivo rozvážím. Pak nějaké čtyři hodinky spánku a znovu dokola.

Pracujete sám?
Ne, pečeme celá naše rodina. Zaměstnance zatím nemáme, teprve začínáme.

Jste z Moravských Budějovic, co vás přivedlo do Jevišovic?
V Jevišovicích je tradiční pec, na které jsem se učil v Brně. Nechtěl jsem jít do velké pekárny. Chci pro lidi péct svoje vlastní pečivo.

Jaké druhy pečiva vyrábíte?
Zatím pečeme především chleba. Je to tradiční, převážně žitný chléb bez jakýchkoli chemických přísad, které používají velké pekárny. Je to chléb, který pekli naši dědové. Děláme také tyčinky, které znají lidé z restaurací a mají je rádi k pivu. Chceme ale péct i rohlíky, dalamánky, ale také vánočky, pletýnky a časem chceme dělat i koblihy.

Pozná zákazník váš chléb od konkurenčních výrobků?
Díky tradiční výrobě v parní peci má náš chléb typickou kaštanovou barvu kůrky. Chléb je pořádně propečený, není vysušený, nedrolí se. Značku zatím na pecnech, které mají tvar veky ale i kulatý tvar nemáme, ale asi o ní pouvažujeme.

Jak vypadá vaše parní pec?
Jde o klasickou pec asi ze čtyřicátých let minulého století. Lidé si pekárnu nejvíce pamatují jako Hájkovo pekařství. Dříve se v peci topilo pevným palivem, nyní topíme plynem. Na jedno vsazení se do pece vejde sedmdesát pecnů a denně bychom chtěli upéct asi pět set kusů chleba.

Jak jste vlastně pekárnu získal?
Pekárna byla čtyři roky zavřená a my ji získali v dražbě. Vzal jsem si hypotéku, což bylo samozřejmě těžké a nyní ji budu splácet. Hodně mi při tom pomohl kamarád Zdeněk Stojánek a moc mne potěšila velká podpora místních lidí.

Kde se dá váš chléb koupit?
Ve Znojmě naše pečivo najdete v jedné z nejlepších prodejen pečiva u paní Křehnáčové. Zákazníci ji najdou u křižovatky ulic Horní Česká a Velká Michalská. Má krásnou a stylovou prodejnu. Pak samozřejmě u nás v Jevišovicích v Pekárně u Polášků. Otevřeno máme denně od sedmi do jedenácti a odpoledne od pěti do devíti večer. V sobotu jen dopoledne a v neděli zase odpoledne. Pečivo ale chci také rozvážet do vesnic okolo Jevišovic.

Autor: Dalibor Krutiš

Místo události:
7.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 22 000 Kč Vedoucí pracovních týmů v prodejnách Vedoucí směny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Praxe na obdobné pozici výhodou, vedení týmu, organizační dovednosti, zodpovědnost, NJ základy. Zaměstnanecké benefity, provize z prodeje. Doprava vlastní. Bližší informace p. Šaray, životopis zaslat na e-mail.. Pracoviště: Hervis sport a móda, s.r.o. - provoz hatě, 669 02 Znojmo 2. Informace: Michal Šaray, +420 601 551 644. Výroba - Výroba Seřizovači 32 000 Kč Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 32000 kč, mzda max. 33000 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Znalost práce obsluhy CNC, Manuální zručnost, , , znalost technické dokumentace, Znalost měřidel jako mikrometr, šuplera aj., Praxe výhodou, ubytování, stravování. Pracoviště: Duran work service s.r.o.- haas přímětice, Vranovská, č.p. 358, 669 04 Znojmo 4. Informace: Lévai, +420 603 779 511. Řemeslné práce - Řemeslné práce Malíř / natěrač 17 000 Kč Malíři (včetně stavebních lakýrníků a natěračů), tapetáři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Vyučen v oboru podmínkou, u nevyučených min. praxe v oboru, práce v rámci celé ČR, doprava a ubytování zajištěno na stavbách, nátěry fasád, konstrukcí ocelových i dřevěných, výmalba interiérů, zakázková práce, práce ve výškách, dobrý zdrav. stav, ŘP-B výhodou,. Pracoviště: Malířské centrum znojmo, s.r.o., náměstí Svobody, č.p. 1548, 669 02 Znojmo 2. Informace: Vlk, +420 515 221 088. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 25 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Praxe v oboru výhodou, firma zaučí, příprava teplé i studené stravy, firemní svoz zajištěn. Ochota a chuť pracovat. Bližší informace p. Henrichová Lucie 721 487 495, Bartoněk Milan 739 082 453, Casino Blaues.. Pracoviště: Paradise casino admiral, a.s. - prac. hatě, 669 02 Znojmo 2. Informace: Lucie Henrichová, +420 721 478 495.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Dějiny přiblíží amatérské video i lidové umění

Předminulou sezonu se Jordan Antonio Brown vydal hledat štěstí do Německa. Zakotvil v rezervě bundesligového Hannoveru 96 a klub opustil po dvou letech bojů ve čtvrté německé lize.

Znojmo posílil odchovanec Arsenalu. Na hrot se může postavit proti Pardubicím

V hodonínské Dúbravě vznikne nový lesopark

Hodonín – Nového lesoparku se dočkají obyvatelé Hodonína. Má vyrůst v městské části Bažantnice, konkrétně v její zalesněné části Dúbrava. Kromě prostoru pro oddych s posezením a občerstvením nabídne také možnost sportovního vyžití díky běžecké a cyklistické stezce.

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

/VIDEO/ Jeden z nejlepších fotbalistů české historie letos v červnu definitivně skončil s profesionálním fotbalem. Tomáš Rosický se po boku mezinárodních hvězd typu Cesc Fábregas, Petr Čech nebo Karel Poborský rozloučil na pražské Letné ve velkém stylu. Samozřejmě u toho nemohli chybět ani ti nejlepší a nejtalentovanější fotbalisté, kteří se probojovali do minulého ročníku McDonald’s Cupu.

Orli se zatím trápí. Na hráčích leží deka, říká trenér Fryčer

Znojmo – Nedaří se. Hokejisté Znojma nevkročili do nové sezony dobře, z devíti zápasů vyhráli jediný a s pěti body se krčí na dně rakouské mezinárodní soutěže EBEL. O víkendu Orli doma padli s Vídní, když jim soupeř nasázel tři branky hned v první třetině.

Vinaře má propagovat mapa. Že na ní jsou, sami často nevědí

Jižní Morava – Vinařskou mapu společnosti Wine of Czechia navštívilo od jejího zrodu v roce 2017 přes čtyřicet tisíc lidí. Jejím cílem je sblížit zájemce o vinou turistiku s vinaři. Ti však o svém profilu na internetové mapě často ani nevědí.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT