Ve dne spí, v noci peče chléb. Mezi pátou a sedmou hodinou ranní ho veze do Znojma a pak otevírá prodejnu v Jevišovicích. Včerejší cesta se mu málem stala osudnou. Na zasněžené silnici s vonícím nákladem havaroval . Naštěstí se nezranil, takže jeho chléb si lidé ve Znojmě i v Jevišovicích mohou dnes opět koupit.

V ekonomicky složité době obnovil pekař Vladimír Polášek po čtyřleté přestávce provoz parní pekárny a prodejny pečiva v Jevišovicích.

Jak jste se k pekařině dostal?
Když jsem se kdysi rozhodoval čím se vyučit, moc jsem neváhal. Bavilo mne vaření a věděl jsem, že dělat třeba se železem rozhodně nechci. Tak jsem šel do Brna a vyučil se pekařem.

Jste jako ten Vilém, který peče housky a očička má ouzký, jak zpívala Naďa Urbánková?
To víte, že to tak funguje. Mám obrácený život. Ve dne spím a v noci pracuji. Odpoledne se dělají kvasy, v noci peču, ráno pak pečivo rozvážím. Pak nějaké čtyři hodinky spánku a znovu dokola.

Pracujete sám?
Ne, pečeme celá naše rodina. Zaměstnance zatím nemáme, teprve začínáme.

Jste z Moravských Budějovic, co vás přivedlo do Jevišovic?
V Jevišovicích je tradiční pec, na které jsem se učil v Brně. Nechtěl jsem jít do velké pekárny. Chci pro lidi péct svoje vlastní pečivo.

Jaké druhy pečiva vyrábíte?
Zatím pečeme především chleba. Je to tradiční, převážně žitný chléb bez jakýchkoli chemických přísad, které používají velké pekárny. Je to chléb, který pekli naši dědové. Děláme také tyčinky, které znají lidé z restaurací a mají je rádi k pivu. Chceme ale péct i rohlíky, dalamánky, ale také vánočky, pletýnky a časem chceme dělat i koblihy.

Pozná zákazník váš chléb od konkurenčních výrobků?
Díky tradiční výrobě v parní peci má náš chléb typickou kaštanovou barvu kůrky. Chléb je pořádně propečený, není vysušený, nedrolí se. Značku zatím na pecnech, které mají tvar veky ale i kulatý tvar nemáme, ale asi o ní pouvažujeme.

Jak vypadá vaše parní pec?
Jde o klasickou pec asi ze čtyřicátých let minulého století. Lidé si pekárnu nejvíce pamatují jako Hájkovo pekařství. Dříve se v peci topilo pevným palivem, nyní topíme plynem. Na jedno vsazení se do pece vejde sedmdesát pecnů a denně bychom chtěli upéct asi pět set kusů chleba.

Jak jste vlastně pekárnu získal?
Pekárna byla čtyři roky zavřená a my ji získali v dražbě. Vzal jsem si hypotéku, což bylo samozřejmě těžké a nyní ji budu splácet. Hodně mi při tom pomohl kamarád Zdeněk Stojánek a moc mne potěšila velká podpora místních lidí.

Kde se dá váš chléb koupit?
Ve Znojmě naše pečivo najdete v jedné z nejlepších prodejen pečiva u paní Křehnáčové. Zákazníci ji najdou u křižovatky ulic Horní Česká a Velká Michalská. Má krásnou a stylovou prodejnu. Pak samozřejmě u nás v Jevišovicích v Pekárně u Polášků. Otevřeno máme denně od sedmi do jedenácti a odpoledne od pěti do devíti večer. V sobotu jen dopoledne a v neděli zase odpoledne. Pečivo ale chci také rozvážet do vesnic okolo Jevišovic.