VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nabídneme lidem tradiční, poctivý chléb

Jevišovice /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Devětatřicetiletý profesionální pekař Vladimír Polášek z Moravských Budějovic otevřel pekárnu a prodejnu pečiva v Jevišovicích. Začíná péct žitný chléb.

7.1.2010
SDÍLEJ:

Vladimír Polášek z Moravských Budějovic začal dvacátého prosince péci tradiční chléb v sedmdesát let staré parní pekárně v Jevišovicích.Foto: Deník/Dalibor Krutiš

Ve dne spí, v noci peče chléb. Mezi pátou a sedmou hodinou ranní ho veze do Znojma a pak otevírá prodejnu v Jevišovicích. Včerejší cesta se mu málem stala osudnou. Na zasněžené silnici s vonícím nákladem havaroval . Naštěstí se nezranil, takže jeho chléb si lidé ve Znojmě i v Jevišovicích mohou dnes opět koupit.

V ekonomicky složité době obnovil pekař Vladimír Polášek po čtyřleté přestávce provoz parní pekárny a prodejny pečiva v Jevišovicích.

Jak jste se k pekařině dostal?
Když jsem se kdysi rozhodoval čím se vyučit, moc jsem neváhal. Bavilo mne vaření a věděl jsem, že dělat třeba se železem rozhodně nechci. Tak jsem šel do Brna a vyučil se pekařem.

Jste jako ten Vilém, který peče housky a očička má ouzký, jak zpívala Naďa Urbánková?
To víte, že to tak funguje. Mám obrácený život. Ve dne spím a v noci pracuji. Odpoledne se dělají kvasy, v noci peču, ráno pak pečivo rozvážím. Pak nějaké čtyři hodinky spánku a znovu dokola.

Pracujete sám?
Ne, pečeme celá naše rodina. Zaměstnance zatím nemáme, teprve začínáme.

Jste z Moravských Budějovic, co vás přivedlo do Jevišovic?
V Jevišovicích je tradiční pec, na které jsem se učil v Brně. Nechtěl jsem jít do velké pekárny. Chci pro lidi péct svoje vlastní pečivo.

Jaké druhy pečiva vyrábíte?
Zatím pečeme především chleba. Je to tradiční, převážně žitný chléb bez jakýchkoli chemických přísad, které používají velké pekárny. Je to chléb, který pekli naši dědové. Děláme také tyčinky, které znají lidé z restaurací a mají je rádi k pivu. Chceme ale péct i rohlíky, dalamánky, ale také vánočky, pletýnky a časem chceme dělat i koblihy.

Pozná zákazník váš chléb od konkurenčních výrobků?
Díky tradiční výrobě v parní peci má náš chléb typickou kaštanovou barvu kůrky. Chléb je pořádně propečený, není vysušený, nedrolí se. Značku zatím na pecnech, které mají tvar veky ale i kulatý tvar nemáme, ale asi o ní pouvažujeme.

Jak vypadá vaše parní pec?
Jde o klasickou pec asi ze čtyřicátých let minulého století. Lidé si pekárnu nejvíce pamatují jako Hájkovo pekařství. Dříve se v peci topilo pevným palivem, nyní topíme plynem. Na jedno vsazení se do pece vejde sedmdesát pecnů a denně bychom chtěli upéct asi pět set kusů chleba.

Jak jste vlastně pekárnu získal?
Pekárna byla čtyři roky zavřená a my ji získali v dražbě. Vzal jsem si hypotéku, což bylo samozřejmě těžké a nyní ji budu splácet. Hodně mi při tom pomohl kamarád Zdeněk Stojánek a moc mne potěšila velká podpora místních lidí.

Kde se dá váš chléb koupit?
Ve Znojmě naše pečivo najdete v jedné z nejlepších prodejen pečiva u paní Křehnáčové. Zákazníci ji najdou u křižovatky ulic Horní Česká a Velká Michalská. Má krásnou a stylovou prodejnu. Pak samozřejmě u nás v Jevišovicích v Pekárně u Polášků. Otevřeno máme denně od sedmi do jedenácti a odpoledne od pěti do devíti večer. V sobotu jen dopoledne a v neděli zase odpoledne. Pečivo ale chci také rozvážet do vesnic okolo Jevišovic.

Autor: Dalibor Krutiš

Místo události:
7.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Krupiéři 19 000 Kč

Krupiéři. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Noční provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 18. Poznámka: Znalost nemčiny výhodou, Chuť se učit novým věcem, beztrestnost, spolehlivost, příjemné vystupování a komunikativnost, Povinné příplatky, věrnostní bonusy, příspěvek na ubytování, firemní doprava, stravování, zaškolení v rámci pracovního poměru v místě výkonu práce, možnost osobního i profesního růstu, cestování, ubytování během školení zdarma. Pracoviště: Paradise casino admirál, a.s.- hatě, 669 02 Znojmo 2. Informace: Milena Chmelková, +420 517 300 204.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 25 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: vyučen v oboru, flexibilita, doprava vlastní,. Pracoviště: Hotel happy star s.r.o., Znojemská, č.p. 111, 669 02 Znojmo 2. Informace: Martin Herzig, +420 777 007 160.

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 15 000 Kč

Pomocníci v kuchyni. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Klasické pomocné práce v kuchyni, mytí nádobí, úklid. Příprava obloh a příloh. Praxe výhodou. Zaměstnanecké benefity, strava zdarma. Doprava vlastní. Bližší informace na telefonu nebo emailu, p. Bulínová.. Pracoviště: Gawain s.r.o.- mezipásmo hevlín, 671 68 Hrabětice. Informace: Monika Bulínová, +420 515 206 378.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 20 500 Kč

Učitelé na 1. stupni základních škol. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20500 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vzdělání - učitel 1. stupně nebo speciální pedagogika, schopnost učit tělesnou výchovu, AJ pouze pro 1.-2 ročník,. Pracoviště: Zš mašovice, 669 02 Znojmo 2. Informace: Růžena Bětíková, +420 515 236 622.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dárci krve. Ilustrační snímek

Nemocnicím na jihu Moravy chybí dárci krve. Kvůli klíšťatům i dovoleným

Do Podyjí se vrátil čáp černý. Dva páry vyvedly čtyři mláďata.
3

Do Podyjí se po dvou letech vrátil čáp černý

Školní spoj ve stromě a kosení jako české tchai-ťchi: zhlédněte videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 15. července 2018.

Historické válčení u Dobšic: Francouze zahnali rakouští granátníci do řeky

Dobšice /FOTOGALERIE, VIDEO/– Pod zamračenou oblohou a za vytrvalého mrholení se v sobotním odpoledni scházejí diváci a vojáci v uniformách z devatenáctého století. Krátce před druhou hodinou déšť ustává, vysvitá slunce a začínají práskat první salvy z mušket. Po dvě stě devíti letech se k Dobšicím vrací napoleonská řež.

Znojemští Rytíři měli převahu a vyhráli bitvu o finále

Znojmo /FOTOGALERIE/– Vítězné tažení týmu znojemských amerických fotbalistů Znojmo Knights pokračovalo semifinálem třetí divize rakouské ligy. Na svém hřišti porazili rakouský celek Gmunden Rams 41:7. Znojemští Rytíři tak postoupili do finále.

Triumf po dvaceti letech. Francouzi přestříleli Chorvaty a jsou mistry světa

Dokázali to. Dva roky po neúspěšném finále mistrovství Evropy se francouzská parta probila k úspěchu. Tým Didiera Deschampse potvrdil v gólově bohatém finále roli papírového favorita a Chorvatsko porazil 4:2. Jejich výhra se však neobešla bez kontroverzí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT