Až o osmdesát procent zlevněnou elektroniku nakoupí lidé v prodejnách Euronics. „Výprodeje jsme spustili po Štědrém večeru na e-shopu, od 27. prosince se k nim přidají také prodejny. Průměrná sleva bude okolo pětatřiceti procent, nejvyšší dosáhnou osmdesáti,“ přiblížila mluvčí Lenka Mastešová.

Na stovky produktů, především hraček, vánočních dekorací či elektroniky, se vztahují slevy v řetězci Tesco. Ceny se sníží až o pětasedmdesát procent. „Jestliže jste pod stromečkem našli dárkovou poukázku nebo peníze, povánoční slevy jsou ideální řešení, kdy si jít vybrat dárek,“ uvedl manažer spotřebního zboží Tesco Aleš Pavlík.

Mladé víno žehnali v úterý v Moravské Nové Vsi. V kulturním programu vystoupil domácí ženský a mužský sbor či dětské soubory Jatelinečka a Jatelinka.
OBRAZEM: Mladá vína dostala požehnání. Zazpívali mužáci či Jatelinka

Velký nápor návštěvníků očekává nákupní centrum Freeport Fashion Outlet v Hatích na Znojemsku. „Od středy 27. prosince do konce roku očekáváme až čtyřnásobný nárůst návštěvnosti i tržeb oproti běžnému dni,“ vyčíslil ředitel centra Jan Procházka.

Zákazníci mohou ve Freeportu po Vánocích při nákupu ušetřit až osmdesát procent ceny.

Podle analytika společnosti Home Credit Romana Müllera však mají zákazníci nejdříve počítat a až poté nakupovat. „V minulosti se objevily případy, kdy byly slevy jen na oko. Vyplatí se porovnávat ceny u jednotlivých prodejců. Někdy lidé mohou vybrané zboží pořídit u konkurence mnohem levněji i bez lákavé slevy,“ poradil Müller.

Živý betlém ve Skalce.
Živý betlém láká ke kapli diváky a herce z obce i okolí

Na častá pochybení prodejců upozornila předsedkyně Sdružení ochrany spotřebitelů Gerta Mazalová. „Prodávající někdy uvádí různé ceny v regálech a u pokladen. Dále dochází k přelepování cen či k nalákání spotřebitele reklamou do obchodu, kde zlevněné zboží vůbec nebylo nebo jen v malém množství a velmi rychle se vyprodalo,“ vyjmenovala Mazalová.

Někteří nakupující se dostanou od slev až k psychiatrovi. „Lidé si spočítají, kolik nadělali dluhů a vystřízliví,“ sdělil hodonínský psychiatr Jaroslav Kliment.

Kvůli novému zákonu byly velké obchody o vánočních svátcích už druhý rok zavřené. Například Sylva Kotábová z Nového Šaldorfa-Sedlešovic u Znojma to přivítala. „Ať si prodavači také odpočinou. Zaslouží si to,“ uvedla žena, která na povánoční slevy nečeká.

Podobně jako Kateřina Procházková z Hodonína. „Nakupuji to, co potřebuji a raději přes internet, protože je tam větší výběr a zboží je dostupnější,“ řekla.

Vybrané slevy
Tesco:
• vánoční dekorace, elektronika, domácí potřeby či hračky – až 75 procent

Freeport Fashion Outlet:
• sezonní zboží – oblečení a obuv – až 80 procent

Euronics:
• elektronika – až 80 procent