VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obědy zdražují, polední menu do stovky postupně mizí

Jižní Morava – Na oběd se do centra Brna pravidelně vydává o polední pauze Jana Sokolová. Ráda si za dobrý oběd připlatí. „Ale záleží na tom, kde si člověk oběd dá. V centru existují restaurace, kde se dobře najím i s polévkou do stovky,“ uvedla mladá žena.

14.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Majitelé restaurací obědová menu zdražují. Před dvěma lety zaplatili lidé v Brně za oběd v průměru 108 korun. Letos už je to 121 korun. Obědy v krajském městě vycházejí na jižní Moravě jako nejdražší. Vyplývá to z dat, která sleduje Ticket Restaurant Card Index. Vychází z plateb více než 110 tisíc zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu od společnosti Edenred.

Loňské zdražení vysvětlovaly restaurace plněním zákonných opatřeních, která pro ně představovaly výdaje navíc. Jako třeba elektronická evidence tržeb. „Nyní hraje nejdůležitější roli rostoucí kupní síla lidí a ochota si připlatit za kvalitu. Stále častěji v restauracích jíme kvalitnější jídla z lepších surovin,“ poznamenal manažer Ticket Restaurant Card Jiří Brych.

Firmy lidem přispívají na jídlo víc∙Podle manažera Ticket Restaurant Card Jiřího Brycha stále převládají firmy, které platí zaměstnancům stravenku do hodnoty sto korun.
∙Rychle ovšem přibývá těch, které v nabídce firemních benefitů zvyšují hodnotu stravenek. Někdy až k maximální daňově uznatelné výši.
∙Výrazný nárůst je u velkých firem se stovkami či tisícovkami zaměstnanců. Tam nominální hodnota stravenek za poslední rok vzrostla v průměru o 12 procent.


Jak doplnil, útraty v restauracích stouply v meziročním srovnání o více než šest procent. Výdaje za obědy podle něj po předchozím útlumu výrazně rostou od závěru loňského roku.

Podle provozní restaurace Cappuccino Znojmo Simony Jakubové jsou polední menu páteří současné nabídky. „Denně děláme mezi sto dvaceti až sto padesáti obědy. Strávníků přibývá, část jídel i rozvážíme. Pro spoustu lidí je polední menu v restauraci stále levnější než vaření doma. Většinu zákazníků tvoří zaměstnanci, ale zhruba třetina jsou starší lidé a maminky s dětmi,“ uvedla Jakubová.

Ve znojemském Cappuccinu zaplatí lidé za polední menu s polévkou a hlavním jídlem od pětadevadesáti do sto dvaceti korun. „Lidé sice řeší cenu oběda, ale už si zvykli za kvalitu připlatit. U nás nejdeme cestou levných surovin a náhražek. To se odráží v koncových cenách jídla, které rostou. Konkurence je ovšem velká. V době oběda tak například nabízíme levnější nápoje nebo jídla zpestřujeme saláty,“ dodala provozní.

Dražší suroviny ovlivňují cenu oběda i na Blanensku. Karla Pernicová je spolumajitelkou vegetariánské jídelny Amrit. Jídelnu v Blansku otevřela před devíti lety. Tehdy si za polední menu účtovala devětašedesát korun. Dnes lidé zaplatí pětadevadesát. „Donutilo nás k tomu zdražení surovin, ze kterých vaříme,“ vysvětlila Pernicová.

Lidé vegetariánskou restauraci vyhledávají i přes zdražení. „Chodí k nám ale nejen vegetariáni. Lidé chtějí jídla prostřídat a často jsou zvědaví, co na talíř dostanou,“ všimla si spolumajitelka jídelny.

ADÉLA FORMÁNKOVÁ, JAN CHARVÁT

Autor: Redakce, Jan Charvát

14.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 12 500 Kč Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 29. Poznámka: šití konfekce, pracovní poměr na dobu určitou, možnost prodloužení, popřípadě změna na dobu neurčitou. Možnost úpravy pracovní doby. Vyučení v oboru nebo praxe v oboru. Pracoviště: Oděva, výrobní družstvo - provoz znojmo, Horní Česká, č.p. 246, 669 02 Znojmo 2. Informace: Jiří Nováček, +420 515 224 140. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč Prodavači ostatního zboží v prodejnách Prodavač oddělení zahrady, nářadí a dlažeb. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Zodpovědnost za kvalitní prezentaci zboží, poskytování kvalifikovaných informací zákazníkům o našem zboží, komunikace se zákazníky, doplňování regálů. Fyzicky náročnější práce. SOU/SŠ vzdělání, samostatnost, spolehlivost, orientace na zákazníka, flexibilita pracovníka: nerovnoměrně rozložená pracovní doba dle předem daného měsíčního plánu (osmi až dvanácti hodinové směny), překlenovací směny, výpis z rejstříku trestů. Samostanost, možnost seberealizace. Benefity: prémie, stravenky. Profesní životopis zaslat na e-mail. Pracovní doba 08:00-20:00.. Pracoviště: Bm česko, s.r.o.-provoz baumax, Suchohrdelská, č.p. 2799, 669 02 Znojmo 2. Informace: Romana Ředinová, +420 267 289 176. Výroba - Výroba Montážní dělník 19 000 Kč Montážní dělníci výrobků a zařízení Pomocný pracovník ve výrobě. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 14. Poznámka: informace telefonicky nebo e-mailem.. Pracoviště: Inspectis s.r.o. - pracoviště saint-gobain adfors cz s.r.o. hodonice, Zahradní, č.p. 256, 671 25 Hodonice. Informace: Iva Kozlová, . Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 20 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: praxe výhodou, PD 14-22.00 vč víkendu. Pracoviště: Aharf s.r.o., 671 24 Vrbovec. Informace: Šedivý, +420 737 369 069.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zámek v Moravském Krumlově. Ilustrační foto.

Opravy jižního křídla zámku v Moravském Krumlově se přiblížily

Prvňáčci. Ilustrační foto
1

Naši prvňáčci: představíme školáky ze ZŠ Mládeže 3 ve Znojmě

Astronaut Feustel vyfotil Znojmo. Z oběžné dráhy ve výšce 400 kilometrů

Znojmo – Z paluby Mezinárodní vesmírné stanice ISS, která se pohybuje na takzvané nízké oběžné dráze nad Zemí ve výšce přibližně čtyři sta kilometrů nad zemským povrchem, vyfotil Znojmo americký astronaut Andrew Feustel.

Brownfield po Frutě? Na místě vyrostou nové obchody

Jižní Morava - Rozsáhlý areál známého podniku Fruta ve Znojmě, kde se až do roku 2002 vyráběly proslulé znojemské okurky, po létech pustnutí ožívá. Na prázdné pozemky, ze kterých již před lety zmizely veškeré výrobní objekty, vyjela těžká stavební technika. Mizí tak jeden z nejznámějších brownfieldů na Moravě.

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 17. září 2018.

Vyrábí vlastní lanýže s whisky nebo chilli. Za čokoládu získala cukrářka medaili

Čejč - Vystudovala ekonomickou školu, přesto se živí výrobou čokoládových lanýžů a dezertů. Jitka Herůfková z Čejče na Hodonínsku se pro Deník Rovnost rozpovídala o svém sladkém povolání, se kterým jí pomáhá i rodina.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT