Majitelé restaurací obědová menu zdražují. Před dvěma lety zaplatili lidé v Brně za oběd v průměru 108 korun. Letos už je to 121 korun. Obědy v krajském městě vycházejí na jižní Moravě jako nejdražší. Vyplývá to z dat, která sleduje Ticket Restaurant Card Index. Vychází z plateb více než 110 tisíc zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu od společnosti Edenred.

Loňské zdražení vysvětlovaly restaurace plněním zákonných opatřeních, která pro ně představovaly výdaje navíc. Jako třeba elektronická evidence tržeb. „Nyní hraje nejdůležitější roli rostoucí kupní síla lidí a ochota si připlatit za kvalitu. Stále častěji v restauracích jíme kvalitnější jídla z lepších surovin,“ poznamenal manažer Ticket Restaurant Card Jiří Brych.

Firmy lidem přispívají na jídlo víc∙Podle manažera Ticket Restaurant Card Jiřího Brycha stále převládají firmy, které platí zaměstnancům stravenku do hodnoty sto korun.
∙Rychle ovšem přibývá těch, které v nabídce firemních benefitů zvyšují hodnotu stravenek. Někdy až k maximální daňově uznatelné výši.
∙Výrazný nárůst je u velkých firem se stovkami či tisícovkami zaměstnanců. Tam nominální hodnota stravenek za poslední rok vzrostla v průměru o 12 procent.


Jak doplnil, útraty v restauracích stouply v meziročním srovnání o více než šest procent. Výdaje za obědy podle něj po předchozím útlumu výrazně rostou od závěru loňského roku.

Podle provozní restaurace Cappuccino Znojmo Simony Jakubové jsou polední menu páteří současné nabídky. „Denně děláme mezi sto dvaceti až sto padesáti obědy. Strávníků přibývá, část jídel i rozvážíme. Pro spoustu lidí je polední menu v restauraci stále levnější než vaření doma. Většinu zákazníků tvoří zaměstnanci, ale zhruba třetina jsou starší lidé a maminky s dětmi,“ uvedla Jakubová.

Ve znojemském Cappuccinu zaplatí lidé za polední menu s polévkou a hlavním jídlem od pětadevadesáti do sto dvaceti korun. „Lidé sice řeší cenu oběda, ale už si zvykli za kvalitu připlatit. U nás nejdeme cestou levných surovin a náhražek. To se odráží v koncových cenách jídla, které rostou. Konkurence je ovšem velká. V době oběda tak například nabízíme levnější nápoje nebo jídla zpestřujeme saláty,“ dodala provozní.

Dražší suroviny ovlivňují cenu oběda i na Blanensku. Karla Pernicová je spolumajitelkou vegetariánské jídelny Amrit. Jídelnu v Blansku otevřela před devíti lety. Tehdy si za polední menu účtovala devětašedesát korun. Dnes lidé zaplatí pětadevadesát. „Donutilo nás k tomu zdražení surovin, ze kterých vaříme,“ vysvětlila Pernicová.

Lidé vegetariánskou restauraci vyhledávají i přes zdražení. „Chodí k nám ale nejen vegetariáni. Lidé chtějí jídla prostřídat a často jsou zvědaví, co na talíř dostanou,“ všimla si spolumajitelka jídelny.

ADÉLA FORMÁNKOVÁ, JAN CHARVÁT