VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Octárna skončila, jeden historický sud zůstane

Znojmo - Nakyslý pach octa ze Znojma volně vyprchává. Stejně jako výroba, při které sto třicet let kvasila nezbytná kuchyňská přísada. Znojemský ocet je definitivně minulostí, dělníci rozebírají ještě poslední obří dřevěné sudy, známé jako ocetnice. Ty poté poslední provozovatel octárny odveze do Francie, kde v nich budou dál vyrábět ovocný ocet.

25.1.2008
SDÍLEJ:

Továrna na ocet končíFoto: DENÍK/Daniel Smola

Jeden historický dřevěný sud přesto ve Znojmě zůstane. „Domluvili jsme se s firmou OKL, která octárnu provozovala, že tu jeden sud nechají. Chtěli bychom pro něj najít vhodné místo, buď přímo v areálu octárny, nebo třeba v Louckém klášteře. Rádi bychom na něm ukazovali lidem, jak se ocet původně vyráběl. A že Znojmo bylo nejen městem okurek, ale i octa,“ řekl bývalý spolumajitel octárny a vlastník nyní prázdného objektu Josef Molík.

Ten hodlá bývalou továrničku na produkci kyselé tekutiny zrekonstruovat. „Objekt budeme opravovat s ohledem na to, že se nachází v ochranném pásmu městské památkové rezervace. Podle schváleného územního plánu tady chceme vybudovat prostory pro služby, obchody, zdravotnická zařízení a byty. Jednáme už s některými zájemci, další hledáme. Až podle jejich požadavků upravíme konkrétní prostory na míru,“ popsal Molík.

Rekonstrukce spolkne desítky milionů korun. „První etapu chceme dokončit v roce 2009. Další fáze budou záležet na penězích,“ doplnil majitel nemovitosti.

„Vystěhovaní budeme do konce března. Platíme velký nájem, výroba v Bzenci bude levnější. Investovali jsme dvacet milionů do největší nerezové ocetnice v Evropě, která má podstatně větší produktivitu práce,“ vysvětlil už před časem Josef Pavel, jednatel společnosti OKL a. s. Bzenecký ocet, která octárnu ve Znojmě jako poslední provozovala.

Znojemská octárna byla donedávna nejstarší svého druhu v republice. Budova nedaleko nádraží ukrývala obrovské unikátní dřevěné sudy. Raritou byla i nepřetržitá doba výroby. Na stejném místě ve Znojmě kvasil ocet už od roku 1875, kdy byla továrnička založena. Až do konce loňského roku se tu používala původní hoblinová metoda. Ta spočívala v tom, že pracovníci naplnili dřevěné ocetnice dubovými hoblinami, ve kterých pak žily octové bakterie. Jemný líh protékal přes hobliny a docházelo ke kvasnému procesu. Ten trval čtyři až pět dnů. Octárna měla svůj vlastní kmen bakterií a díky tomu se znojemský ocet lišil chuťově od všech ostatních na světě.

David Grossmann, Daniel Smola

Autor: David Grossmann

25.1.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Orli se vrací z Korutan opět bez bodů

V Břeclavi někdo hodil do ledové Dyje tašku se čtyřmi štěňaty.

Štěňata zemřela v chladné řece. Kolemjdoucí je našel mrtvé v igelitce

Lichevník: Řezbář musí při práci hodně přemýšlet

Znojmo /ROZHOVOR/ – Práce se dřevem se Martinu Lichevníkovi stala během pár let z koníčka řemeslem. Nejčastěji tvoří dřevěné plastiky v životní velikosti, ale baví ho vyřezávat i zvířata. O své práci i o překvapení z ceny, kterou mu letos udělili znojemští radní, hovoří řezbář v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Pohřešovanou ženu z Kyjovska podle policie zavraždil manžel

Nechvalín, Brno – Byl to zločin, pachatel zemřel, proto vyšetřování končí. Tak po osmi měsících jihomoravští kriminalisté uzavřeli tragédii v Nechvalíně na Kyjovsku. Dospěli k závěru, že pohřešovanou matku dvou dětí zabil její manžel. Ten v březnu dva dny po jejím zmizení spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Černá kuchyně v pivovaru. Znojmo získá muzeum vaření

Znojmo – Za historií vaření a stolování budou brzy chodit návštěvníci do areálu znojemského pivovaru. Má tam totiž vzniknou muzeum gastronomie. O koupi expozic, které byly několik let k vidění v centru Prahy rozhodli znojemští zastupitelé.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT