Když si řidič David Těšík chce nechat vyměnit letní pneumatiky za zimní, míří do svého oblíbeného servisu. Práci mu tam vždy udělají bez většího čekání a kvalitně. „Možná zaplatím o pár desetikorun víc než jinde, ale vždycky předem pro jistotu zavolám a většinou mě vezmou hned, aniž bych byl objednaný několik dní dopředu. Jsem s tímto servisem spokojený. Dokonce už nabízí klasické služby autoservisu, není to jen pneuservis jako dříve," uvedl Těšík s tím, že jak na firemním autě, tak na svém vlastním už zimní gumy má.

„Jezdím pravidelně i na Vysočinu a tam jsou zimní pneumatiky zapotřebí vždycky dříve než u nás na Znojemsku. Nehodlám se nechat zbytečně pokutovat, kdyby mě policisté chytili na lehkém poprašku sněhu. Dva a půl tisíce, o které bych tak mohl přijít, na zemi neleží," řekl profesionální řidič.

Kdo z jeho kolegů řidičů tedy nechce riskovat případnou pokutu po prvním listopadu za chybějící zimní obutí na autě v místech se sněhovou pokrývkou či ledem, měl by rychle vyhledat nejbližší pneuservis. Musí však počítat s tím, že pokud není objednaný, na přezutí si počká i dvě hodiny. „Pracujeme od osmi ráno do té doby, dokud je práce. Klidně i do osmi do večera. Aktuálně přezouváme především objednané firmy. Denně přezujeme čtyřicet, padesát i více aut," uvedl majitel servisu ve Znojmě Jan Kárník.

Čekají na mráz

Podle něj běžní řidiči čekají, až poprvé trochu zamrzne. „To bude zřejmě až po prvním listopadu. Kdyby teď někdo bez objednání chtěl u nás pneumatiky přezout, musí si počkat hodinu i dvě," naznačil Kárník s tím, že osobní auto na ocelových kolech přezouvají za čtyři sta padesát korun.

O padesát korun více, ale s větší šancí, že nebude dlouho čekat, si výměnu pneumatik za zimní může řidič ve Znojmě zařídit v pneuservisu u Louckého kláštera. „Denně děláme asi čtyři desítky aut. Řidič k nám může přijet i bez objednání, přezutí vždycky nějak zvládneme. V těchto dnech přijíždí skutečně nejvíce řidičů. Jsme tady na práci tři a snažíme se všem našim zákazníkům vyhovět co nejrychleji," řekl majitel pneuservisu Pavel Vrána.

Podobně jako ve Znojmě, mají hodně práce i v servisech v Moravském Krumlově. „Podstatně více práce kvůli přezouvání máme už čtrnáct dní. Děláme především objednaná auta a když se tam objeví nějaká skulina, můžeme přezout neobjednaného zákazníka," sdělil majitel servisu František Veselý.

Jak se přiznal, sám ještě přezuto nemá. „Vážně ještě nemám zimní gumy. Napřed zákazníci a až bude volná chvilka, pak přezuju i na svém autě," usmál se Veselý.

Především stálé a objednané zákazníky vítá ve svém servisu další moravskokrumlovský podnikatel Dušan Kalců.

Odpolední dřina

„Já mám ovšem pneuservis až po mé hlavní práci. Otevřeno proto máme jen odpoledne. Máme narváno až do příštího týdne. Jsme tu dva a co půlhodinu děláme jedno auto. Za odpoledne takhle vyměníme gumy na patnácti autech," přiblížil Dušan Kalců s tím, že je ve městě nejlevnější.

„Mám stálou klientelu. Čtyři ocelová kola měním za méně než čtyři sta korun," naznačil Kalců.