Řada lidí především z regionů sousedících s Rakouskem proto uvažuje o práci v zahraničí. „Zkoušel jsem už čtyři nabídky různých firem a společností, ale nástupní mzda začíná často i na čtrnácti tisících korun hrubého. Proto jsem se začal zajímat o práci v sousedním Rakousku,“ uvedl Petr Malý ze Znojemska.

Znojemský úřad práce informuje aktuálně například o volných pozicích prodavačů za patnáct tisíc korun hrubého, v případě švadlen a šiček nabízí firmy jen dvanáct tisíc korun. Zájem je i o montážní dělníky, obkladače, ale také kuchaře nebo účetní. Nejvíce peněz firmy nabízejí řidičům.

Stavba mostu na obchvatu Znojma uzavře silnici do Přímětic.
Stavba obchvatu Znojma uzavře vjezd do Přímětic. Pěší a cyklisté projdou tunelem

Soukromá společnost ze Slavkova u Brna hledá řidiče kamionů. Nabízí osmatřicet tisíc korun. „Řidičů je dlouhodobě nedostatek. Nikdo tuhle práci nechce dělat. A to kolikrát ani za padesát tisíc korun. Nechce se jim jezdit po světě a spát v kabině. Chtějí mít dobře placenou práci s benefity, ale také skončit o půl čtvrté a jít domů,“ svěřil se jednatel společnosti Autotransport Matuštík Petr Matuštík.

Zkušenost má i s dalšími profesemi. „Třeba s řemeslníky nebo kuchaři. Lidi prostě nechtějí dělat. Budou k nám stále více chodit pracovníci z východu. Naši lidé chtějí služební auto, počítač, benefity a práci na osm a půl hodiny týdně,“ dodal Matuštík.

30 406
nezaměstnaných bylo v Jihomoravském kraji ke 30. 6. To je 3,6 %

Blanensko – 2005 lidí bez práce, 2,6 %

Břeclavsko – 2326 lidí bez práce, 2,8 %

Hodonínsko – 5062 lidí bez práce, 4,6 %

Vyškovsko – 1368 lidí bez práce, 2,1 %

Znojemsko – 3656 lidí bez práce, 4,8 %

Zdroj: Úřad práce ČR


Podle ekonoma Pavla Kovaříka ovlivňuje výši platů také nižší životní úroveň obyvatel v některých regionech. „Nízká kupní síla obyvatel se promítá do cen produktů a podnikatelé proto musí držet i nízké platy. Záhadou je, že to stále podnikatelům v této branži prochází a podniky fungují. Přestože jim zaměstnanci utíkají, podniky fungují dál,“ naznačil Kovařík.

Ekonom si srovnával například mzdy kuchařů a číšníků ve Znojmě, v Praze a ve Vídni. „V Rakousku berou kuchaři a číšníci nejméně jednou tolik co u nás. Znojemsko je prostě poněkud na periferii, a než se do regionu dostanou všechny signály z trhu práce, trvá nějaký čas, než se zvedne úroveň mezd,“ dodal Kovařík.

Nedaří se sehnat ani lidi do výroby. Několik pozic je volných ve firmě Metal Granit z Letovic na Blanensku. I přesto, že obsluze strojů nabízí nástupní plat pětadvacet tisíc korun. „Nemyslím si, že bychom nabízeli malé peníze, ale lidi prostě nejsou. Pracujeme s kamenem a to není lehká práce. Navíc jsme spádová oblast Brna, kam řada lidí za prací dojíždí,“ naznačila spolumajitelka firmy Monika Strýčková.

Někteří lidé si myslí, že práce je dost i z inzerátů firem. Jenže například podle jednatele společnosti Wolf-Hunt Ondřeje Havlíčka jsou tyto inzeráty spíše jen reklamou. „Firmy inzerují, ale často jen z marketingových důvodů. Reálně inzeráty nejsou zdrojem kvalitních uchazečů o práci. Vše je o přímém oslovení,“ naznačil Havlček s tím, že moderní způsob náborové strategie firem i při hledání dělnických pozic je takzvaný HR marketing. „Znamená to, že se firmy snaží budovat svoji značku a přitahovat talenty. Musí lákat lidi třeba lidi od konkurence,“ dodal.

Letiště v brněnských Tuřanech. Ilustrační foto.
Z brněnského letiště odletí o prázdninách o třetinu více letadel než loni