VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Polášek: Nabízíme lidem tradiční, poctivý chleba

Jevišovice - Ve dne spí, v noci peče chléb. Mezi pátou a sedmou hodinou ranní ho veze do Znojma a pak otevírá prodejnu v Jevišovicích.

9.9.2011
SDÍLEJ:

Vlasimír PolášekFoto: DENÍK/Daniel Smola

Motto: „Mí zákazníci si mohou být jisti, že ode mě vždycky dostanou kvalitní a čerstvý chleba“

Důvodem, proč jsme do pekárny za Vladimírem Poláškem přijeli, je, že chceme společně s Velkopopovickým Kozlem a čtenáři Deníku najít nejšikovnějšího fachmana znojemského regionu, kterého pak Kozel odmění za poctivou práci a jeho řemeslný kumšt.

V ekonomicky složité době totiž pekař Vladimír Polášek obnovil po čtyřleté přestávce provoz parní pekárny a prodejny pečiva v Jevišovicích.
Tip na pekaře Vladimíra Poláška zaslala jedna z jeho zákaznic, Zdenka Komůrková. Ta se do jeho obchodu téměř denně vrací a na prodejnu s chlebem od jevišovického pekaře nedá dopustit.
Nejlepší odměnou po práci je pro pana Poláška spánek, jelikož práce je hodně a volného času málo.

Jak jste se k pekařině dostal?
,,Když jsem se kdysi rozhodoval čím se vyučit, moc jsem neváhal. Bavilo mne vaření a věděl jsem, že dělat třeba se železem rozhodně nechci. Tak jsem šel do Brna a vyučil se pekařem.“

Jste jako ten Vilém, který peče housky a očička má ouzký, jak zpívala Naďa Urbánková?
,,To víte, že to tak funguje. Mám obrácený život. Ve dne spím a v noci pracuji. Odpoledne se dělají kvasy, v noci peču, ráno pak pečivo rozvážím. Pak nějaké čtyři hodinky spánku a znovu dokola.“

Vladimíra Poláška jsem se zeptal na tajemství jeho úspěchu. Prozraďte nám, co podle vás děláte lépe než ostatní a kvůli čemu se Vaši zákazníci stále vracejí?
,,Je to tradiční, převážně žitný chléb bez jakýchkoli chemických přísad, které používají velké pekárny. Je to chléb, který pekli naši dědové. Děláme také tyčinky, které znají lidé z restaurací a mají je rádi k pivu. Chceme ale péct i rohlíky, dalamánky, ale také vánočky, pletýnky a časem chceme dělat i koblihy. Díky tradiční výrobě v parní peci má náš chléb typickou kaštanovou barvu kůrky. Chléb je pořádně propečený, není vysušený, nedrolí se.“

Na co se nejvíce těšíte po dni plném práce?
,,Nejspíš na to, že se můžu zastavit, pořádně se vyspat a být chvíli v klidu.“

Autor: Dalibor Krutiš

9.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
V pořadí VII. OVARt nabízí v dobšické restauraci U Sapíků nevšední fotografie, které pořídili členové skupiny Moblilní fotografie cz/sk výlučně mobilními telefony. V sobotu se v restauraci sešli jak fotografové, tak jejich příznivci.
23

Skvosty zachytí i přes mobil. Fotit dokážeme čímkoliv, ukazují fotografové

Lídr ODS Petr Fiala.

Z výsledků voleb jde vidět i boj o hodnoty, míní lídr ODS Petr Fiala

Přísná vyloučení a další ztráta. Orli s Bolzanem prohráli v prodloužení 3:4

Znojmo /FOTOGALERIE/ - Znojemští hokejisté zakončili domácí dvojboj v mezinárodní EBEL zklamaní. I přes vedení 3:1 se museli před italským soupeřem z Bolzana sklonit po porážce 3:4 v prodloužení. Hlavní vinu poté našli u několika sporných momentů rozhodčích ze závěru třetí třetiny, kde dvakrát inkasovali.

Šéf pivovaru: V ležáckém tanku máme raritu. Má speciální chmel a vinnou kvasnici

Znojmo /ROZHOVOR/ – Třiačtyřicetiletý rodák z Brna Miroslav Harašta zcela propadl pivu. Nikoli však jako konzument, naopak, výroba piva jej živí. Je ředitelem Znojemského městského pivovaru. Deníku Rovnost poskytl exkluzivní rozhovor.

V rekordním hodovém průvodu kráčelo přes pět stovek lidí. Ve vracovském kroji

Vracov - Celkem 566 lidí ve vracovském kroji. A k tomu další stovka v krojích přespolních. Sobotní hodový průvod z roku 2015 ve Vracově na Hodonínsku se díky komisaři z pelhřimovské agentury Dobrý den zapsal počtem krojovaných v jedné obci mezi české rekordy. A je mu věnovaný další díl seriálu Deníku Rovnost Co soused, to rekordman.

AKTUALIZOVÁNO

Rozhodla oblíbenost. Kroužky vynesly do sněmovny bývalého hejtmana i primátora

Jižní Morava – Lékařský titul i všeobecná oblíbenost zamíchaly s pořadím nových poslanců, kteří ve sněmovně usednou. Možnosti zvolit konkrétního člověka pomocí kroužkování využila třeba Zdena Holomková z Březiny na Brněnsku. „U voleb jsem zakroužkovala kandidáta, kterého osobně znám. Vím, že pro naši obec dělá hodně a zaslouží si to,“ vysvětlila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení