Motto: „Mí zákazníci si mohou být jisti, že ode mě vždycky dostanou kvalitní a čerstvý chleba“

Důvodem, proč jsme do pekárny za Vladimírem Poláškem přijeli, je, že chceme společně s Velkopopovickým Kozlem a čtenáři Deníku najít nejšikovnějšího fachmana znojemského regionu, kterého pak Kozel odmění za poctivou práci a jeho řemeslný kumšt.

V ekonomicky složité době totiž pekař Vladimír Polášek obnovil po čtyřleté přestávce provoz parní pekárny a prodejny pečiva v Jevišovicích.
Tip na pekaře Vladimíra Poláška zaslala jedna z jeho zákaznic, Zdenka Komůrková. Ta se do jeho obchodu téměř denně vrací a na prodejnu s chlebem od jevišovického pekaře nedá dopustit.
Nejlepší odměnou po práci je pro pana Poláška spánek, jelikož práce je hodně a volného času málo.

Jak jste se k pekařině dostal?
,,Když jsem se kdysi rozhodoval čím se vyučit, moc jsem neváhal. Bavilo mne vaření a věděl jsem, že dělat třeba se železem rozhodně nechci. Tak jsem šel do Brna a vyučil se pekařem.“

Jste jako ten Vilém, který peče housky a očička má ouzký, jak zpívala Naďa Urbánková?
,,To víte, že to tak funguje. Mám obrácený život. Ve dne spím a v noci pracuji. Odpoledne se dělají kvasy, v noci peču, ráno pak pečivo rozvážím. Pak nějaké čtyři hodinky spánku a znovu dokola.“

Vladimíra Poláška jsem se zeptal na tajemství jeho úspěchu. Prozraďte nám, co podle vás děláte lépe než ostatní a kvůli čemu se Vaši zákazníci stále vracejí?
,,Je to tradiční, převážně žitný chléb bez jakýchkoli chemických přísad, které používají velké pekárny. Je to chléb, který pekli naši dědové. Děláme také tyčinky, které znají lidé z restaurací a mají je rádi k pivu. Chceme ale péct i rohlíky, dalamánky, ale také vánočky, pletýnky a časem chceme dělat i koblihy. Díky tradiční výrobě v parní peci má náš chléb typickou kaštanovou barvu kůrky. Chléb je pořádně propečený, není vysušený, nedrolí se.“

Na co se nejvíce těšíte po dni plném práce?
,,Nejspíš na to, že se můžu zastavit, pořádně se vyspat a být chvíli v klidu.“