Nebudu se dál podílet na gastrogenocidě a na ponižující diktatuře státu jako restauratér. Těmito slovy oznámil loni v prosinci konec vyhlášené restaurace Koishi v brněnské Údolní ulici majitel podniku Janko Martinkovič. V provozu byla dvanáct let. Právě restaurace musely jako první zavřít kvůli koronavirové pandemii už před rokem v březnu. Bez omezení loni fungovaly jen čtyři měsíce.

Výrazné propouštění však zatím nenastalo. Bez práce zůstalo ke konci února v Jihomoravském kraji 38 530 lidí, podíl nezaměstnaných byl 4,8 procenta, což je stejné číslo jako o měsíc dříve. „Postižená odvětví jsou především cestovní ruch, gastronomie, služby, obchod, kultura,“ shrnul generální ředitel úřadu práce Viktor Najmon.

Podle ředitele Regionální hospodářské komory Brno Čeňka Absolona masivní propouštění zatím není na pořadu dne díky aktuálním podpůrným programům. „Jakmile skončí, můžeme čekat propouštění i ukončování aktivit mnoha živnostníků,“ sdělil.

Oddalování nevyhnutelného

Absolon míní, že u spousty firem je současný stav pouze oddalování nevyhnutelného. „Máme zprávy z několika společností, že pokud celá ekonomika nezačne naplno fungovat do dvou až tří měsíců, budou nucení své podnikání výrazně omezit a propouštět,“ podotkl.

Ekonom Lukáš Kovanda očekává propouštění u zaměstnavatelů ve zvláště zasažených segmentech služeb nebo turistického ruchu. „Budou to ti, kteří vykrvácejí ze svých rezerv nebo se přeorientují na jiný byznys, v němž nebudou potřebovat tolik zaměstnanců,“ prohlásil.

Celorepublikově je však stále více volných pracovních míst než uchazečů o zaměstnání. „I v Jihomoravském kraji platí, že kdo pracovat chce, může. Ale ne všichni nyní najdou práci, jež by odpovídala jejich kvalifikaci nebo tomu, co dělali doposud,“ má jasno Kovanda.