Na vinně je podle odborníků extrémní změna klimatu. „Motorem pro rozvoj choroby jsou dlouhá období sucha a vysokých teplot, která se střídají s dlouhým obdobím dešťů. Rostliny jsou ve stresu a odumírají,“ uvedl Aleš Eichmeier z Ústavu genetiky Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici, který se sledováním nové nemoci révy zabývá.

Prvním signálem výskytu choroby je tygrovité zbarvení listů a jejich zasychání. „Kvůli poškození vodivých pletiv kmene nepřijímá rostlina vodu a živiny z půdy. Dílo pak dokoná bílá hniloba, která způsobí trouchnivění dřeva,“ upřesnil Pavel Pavloušek z univerzitního Ústavu vinohradnictví a vinařství.

Osobní auta jedoucí na Hodonín zpomalovala v důsledku tvořící se kolony. Jako poslední jel kamion s cisternou. Jeho řidič nedodržel bezpečnou vzdálenost, nedobrzdil a do těch čtyř aut postupně narazil a posouval je přes sebou.
Kamion nedobrzdil a vrazil do kolony aut. Vzpříčená cisterna uzavřela silnici 55

Vinařům zatím nezbývá nic jiného než rozvoji choroby přihlížet. Přípravek na její likvidaci totiž na trhu neexistuje. „Bojovat s tím zatím nejde jinak než tak, že napadené keře révy vyřežeme a spálíme,“ krčí rameny Jan Grabec, vedoucí provozu vinic Vinařství Blatel z Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku.

Nová choroba kmene révy vinné ESCA
- Rozšiřuje se kvůli extrémním změnám počasí, napomáhají jí dlouhá období sucha a vysokých teplot, která střídají deštivá léta.
- Vodivá vlákna v kmeni nedodávají keři vodu a živiny, rostlina usychá a kmen trouchniví.
- Chemické přípravky na její zastavení neexistují.
- Odborníci odhadují škody na jižní Moravě 110 milionů korun.
- Vinaři už museli odřezat a spálit téměř milion keřů révy vinné.
- Hrozbu přirovnávají k historickému poškození mšičkou révokaz.

Zákeřná nemoc jim zlikvidovala už zhruba dvě procenta z celkové plochy vinic. „Zaznamenali jsme ji v odrůdách Chardonnay, Rulandské bílé, na Frankovce i Svatovavřineckém,“ vyjmenoval vinař.

Podle odborníků z univerzity patří mezi nejcitlivější odrůdy Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Ryzlink rýnský, Tramín a Müller Thurgau. „V důsledku této nemoci evidujeme na jižní Moravě přes osm set tisíc zkolabovaných rostlin. Celková roční hospodářská ztráta při započítání nákupu a vysazení nových sazenic byla vypočtena na přibližně sto deset milionů korun,“ spočítal Aleš Eichmeier.

Ztráty tak přirovnává k historicky nejzávažnějším škodám způsobeným padlím, plísní révovou či mšičkou révokazem. „Chorobu kmene révy vinné častěji pozorujeme při větší hustotě výsadby nebo tam, kde vinař používá mechanizovaný řez,“ má jediné doporučení k obraně před nemocí.

Vinaři podle něj mohou omezit chorobu i výběrem vhodných odrůd. „Už nyní víme, že například Merlot je mnohem odolnější, než Cabernet Sauvignon,“ poradil Eichmeier.

Hasič likviduje hnízdo hmyzu. Ilustrační foto.
Nebezpečný hmyz zaměstnává hasiče. Lékaři varují alergiky

Podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka je choroba ESCA velkou hrozbou. „Vinohrady na jižní Moravě naštěstí nejsou napadeny v takové míře jako je tomu v jižních státech Evropy, jako třeba ve Francii, Itálii nebo Španělsku, kde způsobuje citelné ztráty. Na skutečný recept v boji s těmito chorobami však stále ještě čekáme,“ doufal v úspěch vědců z univerzity Půček.