VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zájem o Svatomartinské je rekordní

JIŽNÍ MORAVA - Vinaři jsou s odbytem spokojeni. K úspěchu přispěla reklamní kampaň i kvalita letošního mladého vína

15.11.2007
SDÍLEJ:

Lahvování svatomartinského vína.Foto: DENÍK/Daniel Smola

Svatomartinské víno zažívá největší úspěch. Někteří jihomoravští vinaři už prodali všechny lahve s mladým vínem a tvrdí, že mohli vyrobit daleko víc.

„Zájem je ve srovnání s loňskem dvojnásobný. Tvrdím, že pokud bychom letos naplnili ještě dvakrát tolik lahví, tak je prodáme taky,“ řekl hlavní technolog Vinařství Zaječí na Břeclavsku Petr Šrámek.

Shoduje se s ním Jan Maděryč z Vinných sklepů Valtice na Břeclavsku. „Už teď jsme prodali stejné množství jako za celý minulý rok,“ uvedl Maděryč.

Podle Šrámka poptávka roste hlavně díky strategii Vinařského fondu, který ochrannou značku vlastní. „Za úspěch může hlavně reklamní kampaň, která mnoho lidí oslovila. Pochvalu si ale zaslouží i víno samotné,“ konstatoval Šrámek.

Letos se dostalo na trh asi šest set tisíc lahví s ochrannou značkou Svatomartinské víno. „Každým rokem zaznamenáváme až dvojnásobný nárůst. Když jsme značku získali, tak lidé koupili asi sto padesát lahví,“ řekl hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Značkou Svatomartinské víno se nemůže pyšnit každý. V České republice dostalo letos povolení sedmašedesát vinařství. Jen dvě z nich nejsou z Jihomoravského kraje. „Na známku má právo pouze ten, kdo projde naší kontrolou. Hodnotíme kvalitu a posuzujeme, zda víno odpovídá charakteristice mladého vína. Letos požadavkům nevyhovělo deset vinařství,“ podotkl Babisz. Podle něj je letošní ročník velmi kvalitní s výraznou chutí, které pomohl také chladnější podzim. „Víno má zajímavou chuť připomínající některé exotické druhy ovoce,“ dodal Babisz.

Láhev Svatomartinského stojí padesát až sto korun. Největšími odběrateli bývají obchodní řetězce. „V prodejnách nabízíme Svatomartinské víno od včerejška. Zákazníci si je mohou koupit za sedmdesát korun,“ uvedl mluvčí prodejen Hypernova a Albert Libor Kytýr.

Ode dneška se v obchodech objeví i mladé víno z Francie – beaujolais. Vinaři se toho nebojí. „Beaujolais nebereme jako konkurenci. Letos nemá šanci a Svatomartinské je jednoznačně převálcuje,“ říká s nadsázkou Babisz.

Větší zájem o domácí vína potvrzují i obchodníci. „Lidé mají k tradičním českým značkám důvěru. Dalo by se říct, že Svatomartinské víno je jim bližší než beaujolais, proto také jeho obliba každým rokem roste,“ podotkla mluvčí společnosti Tesco Lucie Turnovská.

Pod značkou Svatomartinské lze prodávat bílá vína odrůd Müller–Thurgau a Velt〜línské červené rané. Dále pak růžová a červená vína odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Pravé Svatomartinské musí mít na lahvi etiketu s logem svatého Martina na koni.

Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku vinařů přiťukávat si na svátek svatého Martina poprvé novým, mladým vínem.

15.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Orli se vrací z Korutan opět bez bodů

V Břeclavi někdo hodil do ledové Dyje tašku se čtyřmi štěňaty.

Štěňata zemřela v chladné řece. Kolemjdoucí je našel mrtvé v igelitce

Lichevník: Řezbář musí při práci hodně přemýšlet

Znojmo /ROZHOVOR/ – Práce se dřevem se Martinu Lichevníkovi stala během pár let z koníčka řemeslem. Nejčastěji tvoří dřevěné plastiky v životní velikosti, ale baví ho vyřezávat i zvířata. O své práci i o překvapení z ceny, kterou mu letos udělili znojemští radní, hovoří řezbář v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Pohřešovanou ženu z Kyjovska podle policie zavraždil manžel

Nechvalín, Brno – Byl to zločin, pachatel zemřel, proto vyšetřování končí. Tak po osmi měsících jihomoravští kriminalisté uzavřeli tragédii v Nechvalíně na Kyjovsku. Dospěli k závěru, že pohřešovanou matku dvou dětí zabil její manžel. Ten v březnu dva dny po jejím zmizení spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Černá kuchyně v pivovaru. Znojmo získá muzeum vaření

Znojmo – Za historií vaření a stolování budou brzy chodit návštěvníci do areálu znojemského pivovaru. Má tam totiž vzniknou muzeum gastronomie. O koupi expozic, které byly několik let k vidění v centru Prahy rozhodli znojemští zastupitelé.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT