„Idiot je ruský imperiální stout (tmavé svrchně kvašené pivo – pozn. redakce). Od minulých Vánoc ležel ve dvou barriquových sudech. Je to hodně alkoholická pecka,“ popsal spolumajitel minipivovaru Frankies Štěpán Přikryl. Idiota uvařili asi čtyři sta litrů, nabízejí ho od středy.

Po pivním speciálu rád sáhne před Vánocemi například Tomáš Helešic z Velkých Bílovic na Břeclavsku. „Je to pro mě vždy zpestření. Hlavně když se objeví nějaký nový,“ reagoval Helešic. Právě kvůli vyššímu alkoholu zůstává většinou u jednoho.

K jiným než tradičním pivům, ležákům, táhne zvědavost i Petra Komrsku z Hodonína. „Chutnají mi svrchně kvašená piva, domů si je ale nekupuji. Raději si s kamarády sednu v hospodě a ochutnáváme. Nevadí mi ani vyšší cena, protože jich zase nevypiju tolik,“ řekl.

Ilustrační fotografie.
Voda zdraží o korunu za kubík. Kromě Znojemska

O velkém zájmu o méně tradiční piva v předvánočním čase svědčí i zkušenost Jakuba Kondeie, který se stará o chod pivovaru Mazák v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku. „Připravili jsme vánoční polotmavý speciál. Je to třináctka. Nabízíme ji od konce listopadu. Měli jsme asi tři tisíce litrů, dnes už zbývá posledních pár sudů. Měli jsme i vánoční šestnáctku, což byla IPA (světlé svrchně kvašené pivo – pozn. redakce). Ještě nebyla ani stočená a už byla prodaná,“ konstatoval.

Poptávka po speciálech je také v Minipivovaru u Dyje v Novém Šaldorfu-Sedlešovicích na Znojemsku. „Mnozí se často ptají, co k Vánocům vymyslíme. Letos máme vánoční tmavé pivo. Zájem o nevšední piva bude podle mě trvalý. Jsem optimista,“ myslí si tamní sládek Michal Volf.

Na medový ALE, svrchně kvašenou polotmavou dvanáctku, láká Velický Bombarďák z Velké nad Veličkou na Hodonínsku. „Něco podobného jsem viděl jinde, ale pojali jsme to po svém. Naše pivo je bohaté pro chuťové pohárky. Použili jsme americké chmely, perníkové koření a přidali med. Jde o voňavou sladko-hořkou kombinaci. Říkám tomu tekutý perník,“ přiblížil spolumajitel Ladislav Lukács. Udělali pět set litrů.

O víkendu lyžovali v Němčičkách na sněhu, v týdnu se oteplilo. Provozovatelé areálu ale chtějí znovu zasněžovat.
Nahoře a pod kopcem? V Němčičkách čtyřstupňový rozdíl

Třináctistupňový Žižkovský vánoční speciál točí každoročně v Pivovaře Moravský Žižkov. „Máme ho i přes vánoční svátky,“ hlásil jednatel Ondřej Šraga.

Speciálně pro advent uvařili svrchně kvašenou IPU třináctku v Hasičském pivovaře Bítov na Znojemsku. „Je o ni velký zájem,“ uvedl majitel Roman Tesař.

Vánoční piva 
∙ Idiot (Frankies)
∙ Žižkovský vánoční speciál (Pivovar Moravský Žižkov)
∙ Vánoční polotmavý speciál (Mazák)
∙ Velické medové (Velický Bombarďák)
∙ Vánoční tmavé pivo (Minipivovar U Dyje)
∙ IPA speciál (Hasičský pivovar Bítov)