Nadšenci, kteří se pěstováním zeleniny a jejím zavařováním zabývají dlouhodobě tak vzkřísili tradiční výrobu věhlasné chuti okurek ze Znojemska. „Když jsme v hrabětické konzervárně objevili staré recepty a výrobní normy na sterilované znojemské okurky, hned nás to chytlo. Napřed jsme je vyzkoušeli jen tak pro zábavu. Zaujala nás plná chuť a rozhodli jsme se pro jejich výrobu,“ potvrdil ředitel konzervárny v Hraběticích Radek Hynek.

Žádná umělá sladidla, ale pravý cukr a všechny ostatní přísady v mnohem větším množství, než je obvyklé. Jen to prozradil z nyní pečlivě střežené receptury Deníku Rovnost. „Všeho je tam dva a půl krát víc. Octa, cukru, cibule, koření. Co naplat, že se tím výroba prodražuje, chuť sterilovaných okurek je hutnější,“ popsal Hynek.

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu spojili v Jezeřanech-Maršovicích s referendem o stavbě hasičské zbrojnice v areálu školy. Důvodem byla petice obyvatel.
Jezeřany-Maršovice: spory o umístění hasičárny pokračují

Také na odrůdě a velikosti pichlavé zeleniny podle něj záleží. „Nakladačky pro tento účel pěstuje náš partner přímo na polích u Hrabětic. Ženy je sbírají výhradně ručně. Do košíků, aby se okurky nepoškodily. Žádné kombajny jako u velkovýroby v tomto případě nehrozí,“ upozornil Hynek.

Autentická výroba zaujala natolik, že exkluzivitu prodeje si vyhradil jediný obchodník, internetový Košík. Jeho šéf obchodního oddělení Tomáš Jeřábek si totiž vybavil zavařování znojemských okurek v dětství doma. „Prodával nám je tehdy kamarád z jižní Moravy a každoročně jsme zavařili stovky sklenic. Probírali jsme je ve vaně, připravovali podle rodinné receptury, byla to v podstatě domácí fabrika. Jedl jsem je po kilech na posezení,“ podělil se Jeřábek.

Znojemské okurky:

• Pěstují se a vyrábí u Hrabětic na Znojemsku.

• Staré recepty našli provozovatelé tamní konzervárny nedávno.

• Obsahují dvojnásobné množství koření, zeleniny, octu a pravý cukr.

• Obchodní právo si vyhradil internetový prodejce Košík.cz.

• Sklenice o obsahu 0,7 litru stojí 45 korun.

Jeho zkušenost zřejmě rozhodla, pozná totiž rozdíl mezi okurkou vypěstovanou na jižní Moravě a těmi, které jsou odjinud, mnohdy ze zahraničí. „Chtěli jsme prostě lidem přinést okurku, která pořádně křupne. Bez umělých sladidel, s lákem, ve kterém je pravý cukr. A které budou chuťově boží. Takové, které jsou opravdu znojemské, jaké už dnes nejdou běžně koupit,“ dodal Jeřábek.

Sklenice opatřili prodejci pečetí Authentic, jež garantuje regionální kvalitu podle původních receptur. Navzdory vyšším nákladům na zpracování nepřevýšila cena prodávané sklenice o objemu klasické sedmičky například konkurenční značku Znojmia. Shodně jsou k dostání za pětačtyřicet korun.

Ochutnala je už například Jana Semerádová z brněnských Bohunic. Regionální výrobky ji lákají dlouhodobě. „Konečně, Znojemské okurky posledních pár desítek let vlastně jen hledáme. U těchto asi zůstanu, připomínají mi ty od babičky. Křupavé, plné chuti,“ ocenila žena.

Na své vlastní nedá naopak dopustit Bronislav Klepl ze Znojma. „Jiné už nezkouším, máme recepturu ještě ze staré Fruty. Možná se tím ale vrací kus znojemské historie,“ zvažoval muž.