Předchozí díly seriálu
Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Vystudoval valtickou vinařskou střední školu a zahradnickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Lednici. Pěstování a výrobě vína se naprosto oddal. Jiří Barabáš vyrábí víno z vlastních vinic, mezi vinaři a milovníky vína je ale známý především díky odrůdě Sauvignon. Jeho víno ochutnal i bývalý americký prezident George W. Bush.

Jak jste se dostal k pěstování vína?
K přírodě a vinohradům jsem měl díky rodině blízko. Proto jsem se vyučil ve Valticích a pak jsem ještě vystudoval vysokou školu. Časem jsem získal nějaké pozemky ve viniční trati Stará hora a začal se věnovat pěstování vína. To byl můj sen.

Jak dlouho a jaké odrůdy vína vyrábíte?
Lahvovat a prodávat vína s etiketou jsem začal asi v roce 1999. Na Strachoticku a Tasovicku obhospodařuji asi deset hektarů vinic. Zpočátku jsem se věnoval výhradně odrůdě Sauvignon, později jsem ještě přidal Ryzlink rýnský a Rulandské modré.

Proč právě Sauvignon?
Pro tuto odrůdu je zde ideální podloží a složení půdy. Znojemsko je geologicky velmi zajímavé, končí tu totiž Český masív. V Tasovicích vytéká řeka Dyje ze skalnatého kaňonu a pak teče ve volné krajině začínající Karpatské předhlubně. Právě tady je ostrá hranice rozdílného půdního složení. Je zde podobné složení a podloží jako například u Konic, Popic či na Kraví hoře u Znojma. Sauvignonu se tu velmi daří. Na Strachoticku jsem pak přizpůsobil další výběr odrůd jiným půdám.

Začínal jste tedy jen se Sauvignonem. Proč jste přibral další odrůdy?
Šlo v podstatě o rozšíření nabídky. Nechtěl jsem nijak dramatické rozšíření, proto jen tato tři vína.

Získal jste za svá vína nějaká ocenění?
Kdysi jsem nějaké ceny posbíral, ale teď nechávám prezentaci na obchodnících. Výstav se moc neúčastním. Ne že bych se bál srovnání, jen prostě nemám tu potřebu. Vína mám spíše nedostatek než nadbytek, takže žádné velké prezentace nedělám. Kdysi jsme měli nějaké zlaté medaile z Vinofora či Sauvignonfora, ale ta éra výstavnictví už pro mě pominula.

Kolik lidí s vámi spolupracuje?
Mám jednoho stálého zaměstnance, na zelené práce ve vinici a na sběr si pak najímám brigádníky.

O distribuci se staráte vy sám?
Ne, to nechávám na profesionálních distributorech. Zavážejí především Prahu, případně větší města. Zásobují vinotéky a gastronomické provozy. Vím, že jsou vinaři, kteří sami zavážejí, ale já o tom zatím neuvažuji.

Kde se tedy vaše víno objevuje?
Moc to nesleduji, ale vím, že je v Lidovém domě či Francouzské restauraci v Praze. Pokud vím, tak se můj Sauvignon podával k nějakému jídlu i při návštěvě bývalého amerického prezidenta Bushe.

Své vinice ošetřujete bez chemie. Proč?
Chtěl jsem vyzkoušet čistou biologickou ochranu vinice. Sice je to mnohem náročnější, ale jde o velmi šetrný a k přírodě ohleduplný způsob výroby, který se nakonec projeví v kvalitě vína. Pro ošetřování i pro výživu používám výhradně přírodní produkty. Půdu ošetřuji jen mechanicky, seču a kypřím. Při bio výrobě se nesmí používat žádné herbicidy. Aplikuji jen podpůrné prostředky jako vodní sklo, kypřící prášek do pečiva, fenyklový olej a různé extrakty z bylin.

Jaké máte další plány a sny?
Chci dobudovat vinařství tak, aby i výroba mohla nést přísné nároky na zpracování bio potravin. Technologii už mám, letos chci dobudovat prostory pro výrobu. Chtěl bych také zákazníkům nabídnout lepší zázemí pro prezentaci svého vína.

Tip vinaře
Sauvignon 2008, pozdní sběr.
Suché. Zbytkový cukr 3 g, kyseliny 6,4 g. Ve vínu, které je určené ke konzumaci především v gastronomii a můžete je popíjet kdykoliv. Cítíte tóny angreštu a květy černého bezu a černého rybízu. Chuť zlatavého moku koresponduje s jeho vůní. Víno pochází z hroznů z vlastních vinic Stará hora u Tasovic nesoucí osobitý charakter jedinečných viničních tratí Znojemska. Není určené k archivaci.