Deníku Rovnost to v pondělí potvrdil mluvčí ministerstva Václav Tampír. „V letech s nepříznivými klimatickými podmínkami je nezbytné provést během vinifikace patřičné postupy, bez kterých by došlo ke snížení kvality vín. Proto bylo nezbytné povolit výjimku přikyselování hroznových moštů, částečně zkvašených hroznových moštů a vín v procesu kvašení,“ uvedl Tampír s tím, že odborníci zjistili zvýšené odbourávání kyselin přímo v hroznech.

Proces dokyselování
Víno se dokyseluje kyselinou vinnou, jablečnou či mléčnou. Na 100 litrů moštu nebo vína se používá 100 gramů kyseliny vinné. Vše řeší vinařský zákon.

Podle ředitele jednoho z největších vinařství na jihu Moravy, Znovínu Znojmo Pavla Vajčnera, nejde o nic výjimečného. „V Rakousku, Německu i Maďarsku již dokyselují. My dokyselujeme kyselinou vinnou. Na cenu vína to nebude mít vliv,“ řekl Vajčner.

Ilustrační foto.
Smlouva přes mobil či od podomních prodejců? Platná až s podpisem