VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinice čeká každoroční zmlazovací řez

Vrbovec - Přestože je zima, tak vinaři na Znojemsku mají práce pořád dostatek. Pracovníci kromě deště a námrazy pracují ve vinohradech za každého počasí.

23.1.2008
SDÍLEJ:

Zimní zastříhávání vinicFoto: DENÍK/Sylva Pavlačková

„Na sto šedesáti hektarech vinic nyní provádíme každoroční zmlazovací řez,“ řekl vedoucí vinic Agrodružstva Vrbovec Karel Blahůšek. „Ve vinohradech stříhá patnáct pracovníků. Každý ostříhá průměrně za den až šest set keřů,“ dodal Blahůšek.

Vinaři vysázeli nové odrůdy, které si žádá trh. „Máme širokou škálu odrůd. Od loňského roku je naší specialitou Sylvánské zelené,“ uvedl Blahůšek.
Počasí zatím zemědělcům přeje, ale ideální stav by byl, kdyby napadl sníh a mrzlo. „Stříhat budeme do konce března. Počasí je celkem dobré, ale pro nás by bylo lepší, kdyby napadl sníh a mrzlo do mínus pěti stupňů,“ vysvětlil Blahůšek.

Loňskou úrodu hodnotí zemědělci jako velmi slušnou. „Očekáváme, že i v letošním roce bude velmi slušná sklizeň. Až skončíme stříhání tak bude následovat vývaz révy vinné,“ řekl vedoucí vinic Blahůšek.

Autor: Sylva Pavlačková

23.1.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Orli se vrací z Korutan opět bez bodů

V Břeclavi někdo hodil do ledové Dyje tašku se čtyřmi štěňaty.

Štěňata zemřela v chladné řece. Kolemjdoucí je našel mrtvé v igelitce

Lichevník: Řezbář musí při práci hodně přemýšlet

Znojmo /ROZHOVOR/ – Práce se dřevem se Martinu Lichevníkovi stala během pár let z koníčka řemeslem. Nejčastěji tvoří dřevěné plastiky v životní velikosti, ale baví ho vyřezávat i zvířata. O své práci i o překvapení z ceny, kterou mu letos udělili znojemští radní, hovoří řezbář v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Pohřešovanou ženu z Kyjovska podle policie zavraždil manžel

Nechvalín, Brno – Byl to zločin, pachatel zemřel, proto vyšetřování končí. Tak po osmi měsících jihomoravští kriminalisté uzavřeli tragédii v Nechvalíně na Kyjovsku. Dospěli k závěru, že pohřešovanou matku dvou dětí zabil její manžel. Ten v březnu dva dny po jejím zmizení spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Černá kuchyně v pivovaru. Znojmo získá muzeum vaření

Znojmo – Za historií vaření a stolování budou brzy chodit návštěvníci do areálu znojemského pivovaru. Má tam totiž vzniknou muzeum gastronomie. O koupi expozic, které byly několik let k vidění v centru Prahy rozhodli znojemští zastupitelé.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT