Svou tvář pomalu dostává interiér prodejny pivovaru ve Znojmě, která začne fungovat v polovině června.„Finišuje rekonstrukce firemních kancelářských prostor, které nábytkem i vzhledem kanceláří vracíme do období začátku minulého století. Rádi bychom je při letošních pivních slavnostech ukázali lidem," přiblížil ředitel společnosti Znojemský městský pivovar Miroslav Harašta. Jak doplnil, na vyřízení čeká stavební povolení na technologické a výrobní prostory.

Sládci již navařili ve vypůjčených prostorách ve Svitavách dva druhy piv. Které z nich pak budou pít pod značkou Znojemské pivo, rozhodnou sami milovníci pěnivého moku. „Piva jsou jedenáctistupňový nefiltrovaný světlý ležák. Zhruba před týdnem jsme je ochutnali, piva se liší recepturou i použitými druhy sladů a chmele. Lidé si sami vyberou svého favorita, a to na Znojemských pivních slavnostech," dodal Harašta.

Na několik pracovních míst, které pivovar nabízí, zareagovalo na tři sta zájemců. „Doufáme, že do konce prázdnin budeme mít plný stav. Pokud jde o naše pivo, budou je již od července nabízet vybrané provozovny," dodal ředitel.

Pronajmout část areálu bývalého pivovaru se rozhodla znojemská radnice těsně před podzimními komunálními volbami. Rychlé schvalování dlouhodobého pronájmu na sklonku volebního období ostře kritizovala opozice i odborná veřejnost. „Do dvou let má vybudovat nově vzniklá společnost městský pivovar v části areálu minipivovar, stylovou restauraci a prodejnu piva," přiblížil tehdy při představení projektu starosta Vlastimil Gabrhel.

Závazek, který vyplývá ze smlouvy s Heinekem, zakazuje však v pivovaru ještě několik let prodej jiného piva, než z portfolia Heinekenu. Z toho důvodu si společnost Znojemský městský pivovar pronajala na dalších pět let Country sallon Masarykově náměstí.

V Bítově je situace o poznání jednodušší. Pivovar vznikne v obecní požární zbrojnici a pivo by měli Bítovští začít vařit koncem roku. „Vše běží podle plánu. Montáž technologie máme naplánovanou na konec října, v prosinci uvaříme první pivo," naznačil majitel vznikajícího pivovaru Roman Tesař.

Jeho podnik bude zpočátku nabízet dvě piva. „Počítáme s jedenáctkou či dvanáctkou světlým spodně kvašeným ležákem a jedním polotmavým pivem. V úvahu připadají i různé speciály. Návštěvníkům ukážeme celý proces výroby piva," přiblížil Tesař. Přestavba a vybavení přijde pivovaru na sedmi milionů korun.

Před dvěma lety začali vařit jedenáctku s názvem Zlatý Josef v rodinném Minipivovaru U Dyje v Novém Šaldorfu – Sedlešovicích. Sedlešovický světlý ležák se dokonce pyšní bronzovou pivní pečeť. Na slavnostech piva v Táboře v konkurenci 130 pivovarů získal nedávno ve své kategorii třetí místo. „Zdá se mi, že piva z minipivovarů mají zcela jinou chuť, než ta vyráběná ve velkém. Na Znojemské pivo i pivo z Bítova jsem zvědavý a s kamarády je rád ochutnám," těšil se Jaroslav Novotný.