VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Déšť brzdí žně a kazí úrodu

ZNOJMO - Pětinu až třetinu úrody vzalo zemědělcům jarní sucho, teď kvůli dešťům nemohli do polí a hrozí jim snížení kvality ječmenů a pšenic.

13.7.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv VLP

Jarní sucho ubralo na výnosech, letní deště ohrožují kvalitu sklizně. Zemědělci začali se žněmi o dva týdny dřív než obvykle, ale pět dní už do polí s pšenicí a ječmenem nemohou kvůli dešťům. Už teď vědí, že sklidí asi o pětinu méně obilí než loni.

„Jsme v polovině žní, proti loňsku budou výnosy poloviční. Při porovnání záznamů jsem zjistil, že je to situace, která se od devadesátého třetího roku opakuje co sedm let,“ řekl jednatel dyjákovického Zeka Karel Čech. Z lánů pšenice sklidili zaměstnanci tři tuny po hektaru, u ječmenů byly výnosy ještě nižší. „U pšenic potravinářské kvality dosahujeme, u ječmenů už kvůli výnosu na sladovnické parametry myslet nemůžeme,“ dodal Čech.

Špatné výsledky očekávají i v hrádeckém a hevlínském Agrospolu. „Pšenice i ječmeny dávají tak dvě tuny z hektaru, loni jsme měli přes pět. Obilí navíc začíná černat a poškozují ho plísně, proto budeme mít problémy i s kvalitou úrody, “řekl agronom podniku Antonín Pacík. Na jihovýchodě regionu jsou farmáři zpravidla se sklizní hotovi nejdříve. K dokončení prací jim chybí zhruba týden. „Všechno záleží na počasí, zatím nám vůbec nepřálo.Celé jaro vláha chyběla a pak do polí prší ať teď, to nám jen kazí práci,“ posteskl si Pacík.

První hektary zatím stihli pokosit i pracovníci blížkovického agrodružstva. „Sklidili jsme asi šestnáct procent obilovin, kvůli dešťům práce už čtyři dny stojí. Průměrný výnos máme třiatřicet metráků, proti loňsku budeme ztrácet asi dvacet až třicet procent,“ řekl předseda družstva Rudolf Petříček. V Novém Šaldorfu už jsou na žně připraveni týden, ale do polí ještě kvůli dešti kombajny poslat nemohli. „Proto nemáme ani žádné rozbory kvality obilí. Jisté je, že výnosy jak u pšenice, tak u ječmene budou nejméně o tunu nižší než loni. Když se počasí umoudří měli bychom mít do týdne úrodu pod střechou,“ uvedl předseda družstva Antonín Urbánek.

„Celkem je na Znojemsku sklizeno na šest tisíc hektarů, tedy zhruba desetina polí. Průměrný výnos je tři a půl tuny, což je o téměř sedm metráků méně než loni,“ sdělila ředitelka znojemské agrární komory Yvonne Urbanová. Jak dodala kvalita, zejména u pšenic je zatím dobrá. „Většinou splňuje nároky na potravinářské zpracovaní,“ dodala ředitelka.

13.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Břeclavi někdo hodil do ledové Dyje tašku se čtyřmi štěňaty.

Štěňata zemřela v chladné řece. Kolemjdoucí je našel mrtvé v igelitce

Pro Martina Lichevníka se jeho dlouholetý koníček stal nakonec řezbářským řemeslem.

Lichevník: Řezbář musí při práci hodně přemýšlet

Pohřešovanou ženu z Kyjovska podle policie zavraždil manžel

Nechvalín, Brno – Byl to zločin, pachatel zemřel, proto vyšetřování končí. Tak po osmi měsících jihomoravští kriminalisté uzavřeli tragédii v Nechvalíně na Kyjovsku. Dospěli k závěru, že pohřešovanou matku dvou dětí zabil její manžel. Ten v březnu dva dny po jejím zmizení spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Černá kuchyně v pivovaru. Znojmo získá muzeum vaření

Znojmo – Za historií vaření a stolování budou brzy chodit návštěvníci do areálu znojemského pivovaru. Má tam totiž vzniknou muzeum gastronomie. O koupi expozic, které byly několik let k vidění v centru Prahy rozhodli znojemští zastupitelé.

Uvařili Idiota či tekutý perník. Sládci připravili vánoční pivní speciály

Jižní Morava – Jedenáctka, dvanáctka, třináctka? V břeclavském minipivovaru Frankies připravili pro milovníky piva před Vánocemi dokonce dvacetistupňový speciál. Majitelé pivovarů na jihu Moravy sází na méně tradiční piva. Některé druhy už jsou téměř vyprodané.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT