Delší než loni, s nižšími výkupními cenami a vyššími výrobními náklady, ale i výnosem. Takové je stručné sorvnání letošních žní v porovnání s těmi loňskými. Deštivé počasí zkomplikovalo zemědělcům práci na polích, na druhou stranu nezpůsobilo úrodě žádné větší újmy.

„Žně nám letos zabraly pětadvacet dní. Práci zkomplikovaly silné deště, po kterých se nedalo vyjet do polí. Proti loňsku jsou však výnosy vyšší, zhruba o dvě tuny na hektar,“ řekl vedoucí rostlinné výroby Agrodružstva Miroslav Radovan Ryšavý.

Podle jeho slov jsou sice výnosy vyšší, na druhou stranu se zvýšily náklady. Výkupní ceny obilí jsou však proti minulému roku nižší. „Díky tomu, že jsou letos vyšší výnosy, srovnává se rozdíl v zisku, způsobený nižší výkupní cenou. Výrazně výdělečný letošní rok tedy nebude,“ dodal Ryšavý.

Zatímco loni utržili zemědělci za tunu potravinářské pšenice průměrně čtyři a půl tisíce korun, letošní ceny se pohybují mezi třemi a půl až čtyřmi tisíci.
O dvě třetiny větší úrodu, než v loňském roce, sklidili v Agrodružstvu Nový Šaldorf.

„Loni jsme měli velmi špatný rok. Hodně obilí nám uschlo. Tentokrát spadly veškeré srážky, které meteorologové předpověděli. Většinou se nám déšť totiž vyhýbá. A právě kvůli srážkám jsme při sklizni strávili na polích celý měsíc,“ řekl předseda družstva Jan Bulín.

Také on předpokládá, že ceny obilovin nedosáhnou loňské úrovně. „My s prodejem počkáme až na podzim, to se snad výkupní cena trochu zvýší,“ dodal Bulín.

Jako běžný průměr hodnotí letošní sklizeň vedoucí znojemské Agrární komory Yvonne Urbanová. „Loni byly výnosy mimořádně nízké. Proto jsou letošní čísla na obvyklém průměru,“ vysvětlila Urbanová. Deštivé počasí nijak neovlivnilo kvalitu sklizených plodin.

„Podařilo se sklidit obiloviny ve slušné kvalitě. Ceny si zatím netroufám odhadovat. Většina rolníků s prodejem čeká, protože kolem žní ceny vždy kolísají. Bude to trvat asi dva měsíce, než se ustálí. Se sklizní zatím končí jen jih Moravy, čísla z Čech zatím vůbec nejsou k dispozici,“ vysvětlil ředitel Zemědělské agentury a pozemkového úřadu Znojmo Ivan Veselý.

Český statistický úřad odhaduje, že se letos v celé České republice sklidí o téměř čtyři sta padesát tisíc tun obilovin více, než v loňském roce. To by znamenalo nárůst o sedm procent.

Osevní plochy základních obilovin se proti roku 2007 snížily o jednadvacet tisíc hektarů na jeden milion a čtyřista třicet čtyři tisíc hektarů.
Statistický úřad rovněž předpovídá průměrný celorepublikový výnos kolem čtyř a tři čtvrtě tuny z hektaru.