Majitel mlýna poukázal na to, že o této příčině požáru uvažoval hned od začátku. „Tušil jsem, že to tak mohlo být, mlýn stál bez využití nějakých třicet let a na elektriku nikdo nesáhl, “ upozornil majitel Vladimír Röss.

Bývalý vodní mlýn pocházející z osmnáctého století shořel začátkem června a je zapsanou kulturní památkou. Majitelé mají v plánu zbudovat na místě penzion. Nenašli však shodu a památkáři, proto se nyní snaží přepracovat projekt podle představ úředníků.

Osm jednotek hasičů bojovalo v noci na pátek s požárem starého domu u náměstí ve Vranově nad Dyjí.
Požár poničil historický mlýn ve Vranově. Škoda přesáhla milion korun

Zároveň majitelé mlýna usilují o jeho vynětí ze seznamu kulturních památek. „Je to jediná cesta, jak uchránit zbývající torzo od dalšího chátrání. Mýnu hrozí úplné zničení kvůli byrokratické smyčce do které jsme se dostali. Ta vedla k úplnému zablokování rekonstrukce," postěžoval si před časem Vladimír Röss.

S vynětím ale památkáři nesouhlasí. „Mlýn neztratil ani po požáru z pohledu památkové péče svou hodnotu. Celý objekt včetně interiérů je zaměřený, neměl by být pro majitele problém postarat se o památkovou obnovu,“ tlumočil názor odborníků ředitel ústavu Zdeněk Vácha.

O tom, jak rozhodování ministerstva kultury o vynětí mlýna ze seznamu památek dopadne, není zatím jasné. Majitel zatím neobdržel žádné vyjádření. V plánech na rekonstrukci pokračuje.

Loucký klášter ve Znojmě.
Znojmo nabízí k pronájmu část Louckého kláštera. Za necelých 150 tisíc ročně

Setkal se se zástupci památkářů, národního parku Podyjí i městyse Vranova nad Dyjí. „Plánované úpravy jsme přizpůsobili požadavkům památkářů. Nyní již mají plány na zbudování penzionu konkrétní směr, který akceptují obě strany," uzavřel majitel mlýna.