„Kombajnér při sklizni ozimého ječmene na poli ve zpětném zrcátku zjistil, že z prostoru zadního pravého kola šlehají plameny. Aby zabránil větším škodám, vyjel s kombajnem z obilí na polní cestu, kde se hořící stroj před příjezdem hasičů snažil hasit ručním hasicím přístrojem,“ řekl mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Oheň však zachvátil celý stroj a v extrémně suchém a větrném počasí se rozšířil také na čtyři hektary pole s ječmenem a pokoseným strništěm.

„Vzhledem k jeho rozsahu na místě zasahovalo sedm jednotek hasičů,“ uvedl Haid. Záchranáři na místo vyrazili po druhé hodině, ve tři měli požár pod kontrolou. Úplně ho zlikvidovali ale až za další hodinu. „Současně se zásahem hasičů majitel pole povolal osádku traktoru s pluhem a požářiště oboral. Zásah hasičů i oborání pole zabránily rozšíření ohně na sousední lán s osmi hektary obilí,“ dodal Haid.

Požár vznikl po technické závadě na kombajnu. Zánovní stroj oheň zcela zničil, na poli shořel ječmen na ploše jednoho hektaru a sláma na dalších třech hektarech. Celkovou škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na dva miliony korun.