K požáru lesního údolí mezi Oslavany a Zbýšovem vyjelo jedenáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Zasahoval tam i vrtulník s hasícím bambivakem. „Vyhlásili jsme druhý stupeň požárního poplachu. Prověřovali jsme, jestli se nerozhořela ohniska ze středy, ale byla tam dvě nová ohniska,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Na jednom místě shořel hektar a půl. „Oheň způsobil škodu tři sta tisíc korun,“ dodal. Požár dostali hasiči pod kontrolu po půl třetí odpoledne. Škoda po středečním požáru byla sto padesát tisíc, shořely tři hektary lesa.

Při čtvrtečním požáru se jeden z hasičů zranil. „Vrtulníkem jsme mladého muže se středně těžkým zraněním přepravili do bohunické nemocnice,“ řekla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Podle oslavanského starosty Víta Aldorfa je možné, že požáry někdo zakládá úmyslně. Už ve středu proto událost nahlásil policistům. „Vyšetřujeme, jakým způsobem požár vznikl, na případu zatím pracujeme,“ uvedl ve čtvrtek odpoledne policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Ilustrační foto.
Za ukousnutý nos a rvačku v baru dostal čtyři a půl roku

Krajští hasiči později potvrdili, že oheň někdo zakládá úmyslně. „Přikláníme se k tomu, že jde o úmyslné zapálení. Jedno ohnisko bylo ve stejném místě jako den předtím, druhé kus od něj. Dá se vyloučit, že by se oheň rozšiřoval z nedohašení,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Příkaský.

K požáru vyjely i jednotky dobrovolných hasičů. S těmi ze Zbýšova přijela i Nikola Michnová. „Tohle byl určitě největší požár, u jakého jsem zatím s kolegy zasahovala, i když u nich nejsem dlouho. Navíc i terén je náročný,“ zhodnotila.

Přímo u zásahu hasičů byl Jan Šauer. „Hořelo hlavně v nízkém porostu převážně listnatých stromů, pod kterými byla suchá vysoká tráva, listí a ostružiní. Protože bylo velmi větrno, plameny se rychle šířily. Jen díky tomu, že uprostřed lokality vede pěkná, sypaná cesta, se plameny nedostaly na druhou stranu, kde jsou mladé jehličnaté stromky a hodně suché trávy," popsal požár.

Údolím, kde oheň řádil, prochází mnoho lidí a projíždí tam také cyklisté. „Když jsme začali vyjíždět kopec, ještě jsme nic neviděli, ale tady za zatáčkou je opravdové spáleniště, před tím tu byly mladé stromky,“ popsal Jiří Kotlán, který okolo místa projížděl na kole.

Škody na majetku lesníci zatím sčítají. V okolí Oslavan už v minulosti hasiči k několika podobným požárům, které pravděpodobně někdo úmyslně založil, vyjížděli.

Požár lesa u Oslavan na Brněnsku.
V Oslavanech hořel les. Podle starosty ho někdo úmyslně zapálil