Požár propukl v baru. Nad ním, nahoře v podkroví, byl nalezen mrtvý člověk. „Jednalo se o jednoho z ubytovaných, konkrétně muže ze Znojemska," informovala o události znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Uhořelému bylo šestačtyřicet let.

Objekt se ocitl v plamenech krátce po čtvrté hodině v noci. Když na místo přijeli hasiči, našli před ním tři muže, kteří z budovy včas utekli před plameny. Protože se nadýchali zplodin hoření, záchranná služba je odvezla na vyšetření do znojemské nemocnice.

V přízemí objektu je restaurace, která sousedí s bytem. Podkroví využívali majitelé budovy jako malou ubytovnu. Přespávali v ní čtyři muži. Podle záchranářů se tři z nich zachránili riskantním způsobem. „Před ohněm se uchránili tak, že vylezli oknem na střechu a z ní, a to z výšky zhruba čtyř metrů, seskočili," řekla ČTK Drahokoupilová.

Na místě zasahovalo devět hasičských jednotek. Požár lokalizovaly krátce před šestou ráno. Před devátou pak dvě jednotky dohašovaly doutnající trosky.

Při příjezdu na místo neštěstí se hasiči dověděli, že v objektu by měl být ještě čtvrtý muž. Jeho hledání mohlo začít až po dohašení požáru. „Našly se značně ohořelé ostatky muže. Na případu spolupracují naši vyšetřovatelé s policejními experty," potvrdil mluvčí hasičského sboru Jan Dvořák.

Zda požár někdo úmyslně založil, není v tuto chvíli jasné, a více neprozradila z taktických důvodů ani policejní mluvčí. „Máme několik verzí, s kterými pracujeme," naznačila jen Lenka Drahokoupilová.

Silnice ze Znojma na Moravský Krumlov byla ve čtvrtek v místě neštěstí řadu hodin zcela uzavřena, dopravu policisté odkláněli.

Událost vyvolala v malé vsi rozruch. „Nad ránem jsem z postele viděla oknem blikající světla, myslela jsem, že to jsou sypače kvůli náledí. Tak jsem hned volala synovi, ať dává s autem pozor. Až později jsem uviděla, co se stalo. Je to velké neštěstí," popsala Znojemskému deníku Rovnost starší žena, jejíž dům je od místa požáru jen několik desítek metrů.

Majitelem objektu je Leoš Kotrnec. Znojemskému deníku Rovnost se ve čtvrtek nepodařilo sehnat jeho vyjádření.

Místní lidé se během dopoledne u vyhořelého domu zastavovali. „Měli jej opravený jen pár let, naštěstí se oheň nedostal až do míst, kde bydlí," popsal jeden z místních mužů.