Než stovka hasičů požár zlikvidovala, zasáhl zhruba pětatřicet hektarů pole. „Sešla se nejhorší možná kombinace, obilí vysušené dlouhým suchem a vítr, který přispěl k rychlému šíření požáru. Zcela ojediněle jsme museli vyhlásit zvláštní stupeň požárního poplachu. K tomu jsme od roku 2010 přikročili v celém kraji teprve potřetí,“ vysvětlil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Požár pole a pneumatik u Suchohrdel u Znojma.
U Suchohrdel hořelo pole, pneumatiky. Hasiči vyhlásili mimořádný stupeň poplachu

Škodu po požáru, který vedle porostů ječmene a slámy zasáhl také silážní jámu, hasiči nyní zjišťují. „Sešli jsme se zástupci zemědělského podniku a vše upřesňujeme. Konkrétnější údaje budou k dispozici zřejmě příští týden,“ sdělil mluvčí hasičů.

U dvou polních požárů u Kuchařovic a Kasáren z minulého týdne zatím hasiči stále vyšetřují přesnou příčinu požáru. „Máme zatím odhad škody, ta v prvním případě činila sto šedesát, v druhém sto osmdesát tisíc korun,“ konstatoval Mikoška.

Ilustrační foto.
Opilý a dokonce i nahý chtěl v noci řídit auto. Muž nadýchal přes dvě promile

Bránit vzniku nebo alespoň rychlému šíření požáru mohou zemědělci vlastními cisternami nebo spoluprací s dobrovolnými hasiči. „Když naše jednotky přijedou při této kombinaci suchých polí a větru k ohlášenému požáru, bývá už značně rozhořelý. Proto často hned vyjíždí jednotky v druhém stupni požárního poplachu. Narozdíl například od Slovenska zemědělci nemají zákonnou povinnost požární ochranu při žních zajistit například vlastní cisternou nebo přítomností dobrovolné jednotky. Existují k tomu metodiky a doporučení. Je na zemědělcích, aby zvážili, jak se jim porovnají náklady na zajištění požární ochrany a případné škody z požáru, který někdy nezničí jen pole, ale kombajny či jinou technik,“ podotkl Mikoška.

Podle předsedy znojemské Agrární komory Milana Ptáčka mnozí zemědělci na prevenci myslí. „Pluh a cisterna možná nebudou na každém poli jako kdysi, ale alespoň ve dvoře je většinu zemědělci připravené mají. Nemohu mluvit za všechny, u nás v Břežanech při žních na požární bezpečnost dbáme,“ řekl Ptáček.

Supersport BMW i8. Policie si od auta slibuje hlavně větší ukázněnost řidičů na dálnici.
Policisté předvedli svůj nový supersport. Brázdit silnice začne už tento týden

Požárům jako byl ten u Suchohrdel ovšem podle něj zcela předejít nejde. „Letošní sucho je o opravdu extrémní a podle toho vypadají porosty na polích. A když do toho zafouká vítr ze špatné strany, už zemědělci nenadělají bohužel nic,“ upozornil Ptáček.