Zisk až třiceti procent hlasů Babišovi přisoudily dva nejnovější průzkumy agentur Kantar a Data Collect i STEM/MARK. V tuto chvíli to tedy vypadá, že souboj o to, kdo se s Andrejem Babišem utká o prezidentský úřad, svede Petr Pavel a ekonomka Danuše Nerudová. Ta za poslední týden posílila o 2,7 procentního bodu, nejvíc ze všech kandidátů. Od Pavla ji tak dělí už pouhé desetinky.

Za vedoucí trojicí uchazečů zeje propast 15 procentních bodů. Nejblíž k jejímu překlenutí má diplomat Pavel Fischer, ovšem jeho pozice pomalu slábne. Část popularity ztratil také odborový předák Josef Středula. Aktuálně by mu daly hlas čtyři procenta voličů. Ještě na začátku prosince mu přitom volební model Deníku věštil 5,7 procenta hlasů.

Z kandidátů na spodu žebříku zaznamenal dílčí úspěch pouze lékař a senátor Marek Hilšer, který zůstává „na svém”. Karla Janečka, jehož kandidaturu zamítlo ministerstvo vnitra a následně i Nejvyšší správní soud, vystřídal na sedmém místě nominant SPD Jaroslav Bašta. Ten oproti minulému týdnu posílil o 0,8 procentního bodu.

Ladislav Špaček
Ladislav Špaček: Respekt vůči hlavě státu je v Česku na bodu mrazu

Bývalého rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu by volilo 0,7 procenta lidí. Podnikatel Karel Diviš oslovuje pouze 0,3 procenta voličů. Ani jeden z nich se tak mezi sedmičku nejnadějnějších kandidátů neprobojoval. Prezidentce České asociace povinných Denise Rohanové vystavil stopku Nejvyšší správní soud.

Jak model počítá

Před každými volbami se vyrojí množství průzkumů, které se snaží odhadnout rozložení sil. Čísla publikovaná jednotlivými agenturami se přitom často výrazně rozcházejí. Nejinak je tomu nyní před blížící se volbou prezidenta ČR.

Unikátní model Deníku, tzv. „poll of polls“, proto výsledky průzkumů kombinuje. Zohledňuje přitom jen ty, které publikovaly renomované agentury od letošního září.

Karel Diviš
Soud rozhodl: Diviš se může zúčastnit boje o Hrad, Janeček a Rohanová nikoli

Abychom zohlednili fakt, že průzkumy probíhaly v různou dobu a na různě velkých vzorcích populace, nevystačíme si s pouhým aritmetickým průměrem. Vyhlídky kandidátů proto pomocí několika vzorců vážíme. Jednoduše řečeno, čím je průzkum novější a čím má více respondentů, tím více ovlivňuje celkový výsledek v modelu.

Aktuálně je volební model Deníku založen na těchto průzkumech: