Povolební mapa Česka značně připomíná tu před pěti lety. Tam, kde tehdy zvítězil končící prezident Miloš Zeman, se nyní dařilo Andreji Babišovi. A města, kde v roce 2018 uspěl Jiří Drahoš, v letošním prvním kole prezidentských voleb opanoval generál Petr Pavel.

Petr Pavel sice získal více hlasů než Andrej Babiš, ale zvítězil přitom jen ve čtyřech krajích a v Praze. Tento zdánlivý nepoměr je způsoben tím, že zejména v hlavním městě a jeho okolí byl rozdíl mezi oběma kandidáty propastný.

Ve svém bydlišti v Černoučku na Litoměřicku obdržel Petr Pavel rekordní podíl 81,6 procenta hlasů. S velkým náskokem zvítězil i v Průhonicích u Prahy, kde přitom žije a podniká jeho sok Andrej Babiš. Šéf hnutí ANO zaznamenal největší úspěch v obci Milhostov na Chebsku, kde mu dalo hlas 84,7 procenta zúčastněných voličů.

Pavel Fischer zaujal nejvíce v obci Báňovice na Jindřichohradecku. Volilo ho zde 46,9 procenta lidí. A v obci Telecí na Svitavsku by zvítězila už v prvním kole Danuše Nerudová s téměř 60 procenty hlasů.