Josef Baxa je soudcem Nejvyššího správního soudu, v jehož čele stál v letech 2003 až 2018. Do širokého povědomí veřejnosti se zapsal před čtyřmi roky, kdy společně se soudcem ÚS Vojtěchem Šimíčkem před poslanci uvedli, že se prezident Zeman a jeho kancléř Mynář pokusili ovlivňovat rozhodování v některých kauzách, respektive sondovali ochotu „domluvit se“.

Baxa řekl, že mu prezident na jednání mezi čtyřma očima nabízel vedení Ústavního soudu výměnou za verdikt ve věci jmenování profesorů. Vojtěch Šimíček konstatoval, že si prezident podle Mynáře přál alespoň zrušení libovolného paragrafu ve služebním zákoně, aby to nevypadalo, že Hrad prohrál.

Záznam debaty Deníku s Danuší Nerudovou a Petrem Pavlem najdete zde:

Zdroj: Deník

Podle Baxy mu to připomínalo výměnný obchod: „Já vám dám funkci, vy mně rozhodnutí“. Baxa byl prezidentovou nabídkou zaskočen, ale tehdy ji nevnímal jako přímý nátlak. Zeman mu vyčetl i některé verdikty Nejvyššího správního soudu. Když namítl, že nemůže soudce ovlivňovat, prezident mu sdělil: „Ale vy jste předseda, vy to máte zařídit.“

V prezidentově nemilosti

Po tomto odhalení Baxa upadl na Hradě v nemilost. Zeman ho nenavrhl na člena ÚS a nedbal ani na jeho názor při výběru předsedy Nejvyššího správního soudu.

Baxa se připomněl i na sklonku loňského roku, kdy Miloš Zeman nadnesl, že by mohl ještě do konce svého funkčního období jmenovat nástupce Pavla Rychetského, jemuž mandát předsedy ÚS končí letos v srpnu, tedy pět měsíců po Zemanovi. Spekulovalo se o ústavním soudci Josefu Fialovi.

Petr Pavel a Danuše Nerudová
Vláda by měla mnohem víc pomáhat lidem v nouzi, shodli se Nerudová s Pavlem

„Touží-li někdo po vysoké ústavní funkci tak silně, že je ochoten podílet se na zprznění Ústavy a přijmout s půlročním předstihem nominaci na obsazené místo, ukazuje nejen chtivost, ctibažnost a nestoudnost, ale hlavně selhání v roli, v níž se nachází, totiž být strážcem ústavy,“ tweetoval tehdy Baxa.

Pokud Senát posvětí jmenování Jana Svatoně, jehož Rychetský označil za kvalitního kandidáta, mohla by příští hlava státu Baxu jmenovat členem ÚS po Rychetského odchodu. A poté předsedou nejvyšší soudní instituce.